Nästa artikel
Hyundai Elevate kravlar dit inga bilar når
NYHETER

Hyundai Elevate kravlar dit inga bilar når

Publicerad 13 januari 2019
Det här är förvisso ingen husbil men väl ett mycket speciellt och intressant fordon som visas upp på teknikmässan i Las Vegas. Kolla in hur den med de hjulförsedda benen kan kliva fram i svårtillgänglig terräng.
Konceptet som visas upp på teknikmässan CES i Las Vegas är tänkt att fungera som ett räddningsfordon. Hyundai kallar Elevate för en UMV (Ultimate Mobility Vehicle) som kan hjälpa nödställda vid exempelvis naturkatastrofer som tsunamis eller skogsbränder.
– Elevate kan köra till det krisdrabbade området och kliva över bråte och sönderriven asfalt, säger John Suh, vice vd på Hyundai, och fortsätter med att berätta att fordonet också kan användas i mindre akuta sitationer.

– Folk som lever med rörelsehinder och som inte har tillgång till en ramp kan kalla på en självkörande Hyundai Elevate, som kan klättra ända fram till dörren och låta rullstolen rulla in. Möjligheterna är oändliga.

Elevate är baserad på en ändringsbar eldriven plattform. Designen på benen är hämtad från gångstilen hos reptiler och däggdjur. När bilen färdas på vanlig väg fälls benen in och hjulen rullar normalt.

Hyundai säger att de utfällbara, robotiska benen kan vara användbara på vanliga bilar också.

– Tänk dig om en bil som sitter fast i diket några meter från motorvägen skulle kunna klättra tillbaka till vägen och rädda dess sårade passagerare, det här är framtiden för fordonsmobilitet, säger David Byron på Sundberg-Ferar, ett företag som hjälp Hyundai att utveckla Elevate.

Artikeln ursprungligen publicerad på Vi Bilägares hemsida.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.