Bild
Nästa artikel
Hyundai Elevate kravlar dit inga bilar når

Hyundai Elevate kravlar dit inga bilar når

NYHETER

Det här är förvisso ingen husbil men väl ett mycket speciellt och intressant fordon som visas upp på teknikmässan i Las Vegas. Kolla in hur den med de hjulförsedda benen kan kliva fram i svårtillgänglig terräng.

Konceptet som visas upp på teknikmässan CES i Las Vegas är tänkt att fungera som ett räddningsfordon. Hyundai kallar Elevate för en UMV (Ultimate Mobility Vehicle) som kan hjälpa nödställda vid exempelvis naturkatastrofer som tsunamis eller skogsbränder.

Hyundai Elevate kravlar dit inga bilar når

– Elevate kan köra till det krisdrabbade området och kliva över bråte och sönderriven asfalt, säger John Suh, vice vd på Hyundai, och fortsätter med att berätta att fordonet också kan användas i mindre akuta sitationer.

– Folk som lever med rörelsehinder och som inte har tillgång till en ramp kan kalla på en självkörande Hyundai Elevate, som kan klättra ända fram till dörren och låta rullstolen rulla in. Möjligheterna är oändliga.

Hyundai Elevate kravlar dit inga bilar når

Elevate är baserad på en ändringsbar eldriven plattform. Designen på benen är hämtad från gångstilen hos reptiler och däggdjur. När bilen färdas på vanlig väg fälls benen in och hjulen rullar normalt.

Hyundai säger att de utfällbara, robotiska benen kan vara användbara på vanliga bilar också.

– Tänk dig om en bil som sitter fast i diket några meter från motorvägen skulle kunna klättra tillbaka till vägen och rädda dess sårade passagerare, det här är framtiden för fordonsmobilitet, säger David Byron på Sundberg-Ferar, ett företag som hjälp Hyundai att utveckla Elevate.

Hyundai Elevate kravlar dit inga bilar når

Artikeln ursprungligen publicerad på Vi Bilägares hemsida.

Taggar: Nyheter

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.