Bild
Nästa artikel
I år kan det bli rekord i pantning på camping

I år kan det bli rekord i pantning på camping

NYHETER

Förra året samlade svenska campare ihop så mycket som 1,5 miljoner burkar och PET-flaskor. Pengarna går till olika välgörande ändamål och energibesparingen motsvarar elförsörjningen av 425 husvagnar i en hel månad.

Under föregående säsong samlade svenska campare ihop 1,5 miljoner burkar och PET-flaskor på de många campingplatser som samarbetar med Returpack/Pantamera. En dramatisk ökning jämfört med de 30 000 som samlades in vid starten av samarbetet för fem år sedan. Nu fylls campingplatserna återigen av semesterfirare och intresset för återvinning och miljöfrågor är stort. Catrin Sörensson, ordförande i Camping Öland menar att gästerna numera själva på ett tydligt sätt inser fördelarna med pantinsatsen.

– Vi har varit med i samarbetet med Pantamera/Returpack ända sedan starten och det är oerhört kul att se hur måna folk idag blivit om att hålla naturen ren. Från början förstod kanske inte alla varför det här är viktigt, men idag vill man göra rätt och miljödebatten har tagit verklig fart hos Sveriges campare. Vi känner verkligen att den gemensamma ansträngningen hos våra campingplatser och gäster gör skillnad.

Samarbetet mellan campingplatserna runt om i Sverige och Returpack/Pantamera innebär i korthet att Returpack bidrar med uppmärkta pantigloos och sköter transport och tömning av alla insamlade burkar och PET-flaskor. Alternativt har campingen manuell hämtning via sin grossist/dryckesleverantör och samlar sin pant i kärl som Returpack tillhandahåller.Runt om på campingplatserna finns dessutom skyltar och information som gör det lätt att göra rätt, för gästerna.

Carita Classon, produktchef på Pantamera/Returpack är mycket nöjd med utvecklingen som skett under samarbetets fem år och tror ökningen kommer att fortsätta.


– Allt fler campingplatser ansluter sig till oss, vi samarbetar nu med över 150 anläggningar i Sverige. Ökningen av antalet pantade förpackningar beror såklart på att vi har fler anslutna, men minst lika viktig är ökningen på respektive camping. Vi märker en tydlig vilja att göra en insats och bidra till ökad hållbarhet, även på semestern.

Genom återvinning av burkar och PET-flaskor hålls naturen ren och energiresurser sparas. Varje burk blir en ny burk och alla inlämnade PET-flaskor återvinns. Panten som samlades in under förra säsongen motsvarar en energibesparing på cirka 300 000 kWh. Målet för sommaren 2015 är att nå minst 1,7 miljoner pantade burkar och PET-flaskor.

Taggar: Nyheter

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.