Nästa artikel
Ibland händer det mäktiga saker
NYHETER

Ibland händer det mäktiga saker

Publicerad 20 augusti 2019 (uppdaterad 20 augusti 2019)
Medmänsklighet är något speciellt, en känsla men ibland mer än så. Dock sällan så konkret som lördags, något som fick Räddningstjänsten i Storgöteborg att lägga ut en video på sin Facebooksida och tacka alla närvarande bilister.
Tyvärr kan det hända olyckor i trafiken, det vet vi alla även om man som förare gör sitt bästa för att undvika det. Men när det händer kan vårt gemensamma agerande spela stor roll även om vi själva inte är inblandade.

Det kan röra simpla saker som när en ambulans med sirenerna tjutande står bakom någon som stannat för rött ljus. Ambulansen står där, det röda ljuset lyser ilsket och frustrationen hos blåljusföraren växer säkert. Är en ambulansutryckning med en förmodat allvarligt sjuk person inte nog för att få oss att med vederbörlig försiktighet ordna fri fart förbi i ett sådant fall? Som också alla vet är ett sådant fall inte juridiskt helt okomplicerat men nog går det att ordna fri lejd. Ingen av medtrafikanterna man eventuellt blockerar lär bli arga. Knappast ens polisen om man gör det på ett klokt och ansvarsfullt sätt.

Mer sällan blir det kollektiva beteendet så klokt och genomtänkt som det som räddningstjänsten vid Kungsbacka brandstation tackar de närvarande bilisterna för när de behövde fri lejd i lördags. Kanske beteendet är extra viktigt för oss med fritidsfordon som inte sällan är bredare än de flesta andra fordon. Händer det en själv något torde man vara mer än tacksam för sådan hänsyn, sådan medmänsklighet.

Christer Hedén, styrkeledare vid Kungsbacka brandstation säger till Aftonbladet

– Vi brukar få kämpa oss fram. Folk är inte alltid så uppmärksamma och står därför kvar i samma fil.

På sin Facebooksida skriver de

Tack alla bilister! 
I lördags fick vi uppleva en fantastisk grej när vi åkte på larm till en trafikolycka på E6 i norrgående riktning strax söder om avfarten till Fjärås. Alla bilister flyttade på sig så att vi lätt kunde komma fram med brandbilen. Filen i mitten hade lämnats öppen hela vägen fram till olycksplatsen. Detta var otroligt kul att se och uppleva. En stor eloge till alla er bilisterna som stod i kö. / Christer, styrkeledare lag 3 på Kungsbacka brandstation.


Orsaken till utryckningen var en trafikolycka på E6 strax söder om Fjärås men som synes gick det ovanligt enkelt för räddningstjänsten att ta sig fram till olycksplatsen.

– Det är inte så ofta man får lov att uppleva det. Det var fantastiskt och ett praktexempel på hur det ska se ut när det skett en olycka. Alla hade ställt sig på ett exemplariskt sätt, säger Christer Hedén som med Facebookinlägget vill visa sin tacksamhet till bilisterna i kön och hoppas på att videon får stor spridning så att andra bilister tar efter.

Därför drar vi på Husbil & Husvagn gärna vårt strå till stacken, du får också gärna hjälpa till.

Här hittar du Facebookinlägget.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.