Bild
Nästa artikel
Ifs tipslista inför semestern

Ifs tipslista inför semestern

Nyheter

Sommaren är den årstid då flest personer ger sig ut på vägarna i husbil eller husvagn. Men glöm inte bort att kontrollera så att fordonet är säkert.

När man reser långt är det extra viktigt att allt fungerar med sitt fordon. Det är inte kul att börja semestern med att få problem med husbilen eller husvagnen, och i värsta fall behöva avbryta resan. Försäkringsbolaget If har gjort en lista med tips inför resan.

Ifs tipslista inför semestern med husvagn eller husbil
1.Däcken. Kontrollera sprickbildning och andra skador. Höj lufttrycket för ökad stabilitet, minskat slitage och lägre risk för explosion.

2.Bromsar. Provbromsa i låg fart, motionera påskjutsbromsen i husvagnen med lätta inbromsningar innan du till slut ”nitar”.

3.Koppling. Kulhandsken är vagnens ”koppling” till bilen. Se därför till att den inte bara sitter fast utan också är välsmord och oskadd.

4.Belysning. Oxidation i elkontakter vållar ofta problem. Kontaktspray som driver ut fukt är bra. Kontrollera skyltbelysning, bromsljus och blinkers.

5.Gasol. Kontrollera slangar och titta efter sprickor. Låt även en verkstad provtrycka systemet en gång per år.

6.Ventilation. Se till att öppningar i golv och tak är fria. Det har hänt att en nyinlagd matta täckt golvventilerna på ett livsfarligt sätt.

7.Fördela vikten jämnt. Placera tyngre detaljer, t.ex. förtältet, ovanpå vagnens hjulaxel.

8.Provkör. Har du aldrig kört husbil/husvagn tidigare, kan det vara bra att köra kortare turer innan semestern för att få en känsla för fordonet och hur det är att köra med släp.


9.Tank- och ledningssystem. Tankar, ledningssystem inkl. slangar och slangklämmor samt tankanslutningar ska kontrolleras årligen med tanke på slitage och åldersförändringar. Vid tveksamhet: byt.

10.Grönt kort. För vissa länder i Europa behövs ett bevis om att fordonet är trafikförsäkrat. Det Gröna kortet får man från sitt försäkringsbolag. http://www.if.se/web/se/Privat/Radochtips/Grontkort/Pages/default.aspx

Taggar: Nyheter, Hem

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.