I flera länder erbjuds ägare av gamla dieselbilar att byta in sina fordon och få rabatt när de köper nya.

Nästa artikel
Inbyte av dieselbilar sprider sig
NYHETER

Inbyte av dieselbilar sprider sig

Publicerad 23 augusti 2017

I flera länder erbjuds ägare av gamla dieselbilar att byta in sina fordon och få rabatt när de köper nya.

Fler biltillverkare och länder erbjuder bilägare att skrota sin gamla diesel och få rabatt på en modernare bil.

I Tyskland har biltillverkare och myndigheter sedan tidigare kommit överens om ett åtgärdsprogram där ägare till äldre bilar av miljöklasserna Euro 1-4 får en bonus på upp till 10.000 euro om de byter in sin gamla bil mot en ny. Dessutom ges extra rabatt om den nya bilen som köps är en miljöbil.

Nu följer flera länder Tysklands exempel. Nyhetsbyrån Reuters skriver att Österrikes transportminister Joerg Leichtfried har kommit överens med biltillverkare om att låta kunder som köper en ny elbil få upp till 10.000 euro i finansiellt stöd. Åtgärdsplanen inkluderar också en uppdatering av mjukvaran i 600.000 dieselbilar av märkena Volkswagen, Mercedes, Renault och möjligtvis också BMW.

I Storbritannien erbjuder Ford ägare av dieselfordon av miljöklasserna Euro 1-4 upp till motsvarande 42.000 kronor om de byter in bilen mot en ny. Storbritannien har enligt nyhetssajten Bloomberg EU:s största flotta av dieselbilar. I London beslutades det nyligen om en så kallad ”toxin tax” på dieseldrivna fordon som körs i huvudstaden och den brittiska regeringen har bestämt sig för att följa Frankrikes plan att upphöra med försäljningen av fossilbilar år 2040.

Artikeln ursprungligen publicerad på Vi Bilägares hemsida.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.