Bild
Nästa artikel
Infotainmentkriget är igång

Infotainmentkriget är igång

NYHETER

Nu slåss biltillverkarna om att vara först med systemen från Google och Apple. Opel lovar tekniken i alla nya modeller, VW kontrar och fler tillverkare står i startgroparna.

Opel har precis meddelat att de, liksom GM-syskonet Chevrolet, tänker erbjuda Googles Andriod Auto- och Apples Car play-system bakom samtliga modellers pekskärmar.
 
Utrullning av systemet börjar med nya Opel Astra som visas på bilsalongen i Frankfurt i september. Under 2016 kommer det sedan till alla Oplar, från mikrobilen Karl till Insignia.
 
Det handlar i praktiken om att erbjuda mobiltelefonens funktioner direkt på bilens pekskärm. Men även om att göra dem mer lätttillgängliga via Googles och Apples egna röststyrningsfunktioner.

Förutom telefonfunktionen ger systemen föraren tillgång till exempelvis väderappar, karttjänster, möjlighet till internetsökning och så klart musikspelning.
 
När denna nyhet nu släppts av GM:s vd Mary Barra och Opels vd Karl-Thomas Neumann, dröjde inte Volkswagen med att kontra.
 
Volkswagen kommer från och med årsmodell 2016 att erbjuda Apples Carplay-system som standard i nästan alla modeller.

Dessa VW-bilar får Carplay:
Golf, Passat, Tiguan, Touran, Sharan CC, Beetle och Scirocco. Till Polo blir systemet tillval medan Up, Touareg och Phaeton saknar de tekniska förutsättningarna som krävs för systemet. När det gäller Andriod Auto är budskapet mindre tydligt men även det systemet väntas stödas i större utsträckning från och med 2016.
 
Många andra biltillverkare står nu i startgroparna för att erbjuda Apples och Googles infotainmentteknik. Volvo XC90 ska vara redo för båda systemen men lanserar Apples variant först, detta under början av november. Android Auto kommer till bilarna under 2017.

Artikeln ursprungligen publicerad på Vi Bilägares hemsida.

Taggar: Nyheter

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.