Nästa artikel
Iveco Daily blir röststyrd
2022

Iveco Daily blir röststyrd

Publicerad 15 juli 2021 (uppdaterad 18 juli 2021)
Iveco lanserar ett röstsyrningssystem som bygger på Amazon Web Services (AWS) och sätter en ny standard för innovativa förartjänster med röststyrning genom Amazon Alexa.

IVECO Driver Pal, det nya förarverktyget från IVECO, består av funktionerna MYIVECO och MYCOMMUNITY. Föraren interagerar med bilen och andra förare genom röstkommandon via Amazon Alexa. 

IVECO lanserade nya IVECO Driver Pal, ett banbrytande röststyrningsverktyg för de nya serierna Daily och IVECO S-WAY. Lanseringen skedde vid ett digitalt event för återförsäljarnätverket och den internationella branschpressen.

IVECO Driver Pal är utformat för att hjälpa föraren optimera vägval och pauser och anpassas efter väghändelser med hjälp av information i realtid från andra IVECO-förare, IVECO:s stödtjänster och webben. Föraren kan därmed utföra sekundära uppgifter med händerna hela tiden på ratten och ögonen på vägen.

– Vi gläds mycket över lanseringen av IVECO Driver Pal, som sätter en ny standard i fordonsindustrin, säger Fabrizio Conicella, global chef för digital och avancerad teknik, kommersiella och särskilda fordon. IVECO utnyttjar bredden i AWS-portföljen och metoden Amazon Working Backwards Innovation, som använts under AWS digitala innovationsprogram, och har därmed på rekordtid kunnat förnya och leverera en tjänst som ändrar hela sättet för hur förare kan interagera med sina fordon och andra förare. IVECO:s nya röststyrning stärker företagets digitala framtidsstrategi med arbetet att ge föraren ett helt nytt sätt att utföra olika uppgifter och interagera med sitt fordon, och samtidigt höja nivån på säkerhet och komfort. 

Föraren kan utföra de flesta uppgifter med röstkommandon samtidigt som distraktioner minimeras: hantera kalender, spela musik eller poddar, ringa andra Alexa-enheter, kolla nyheterna, vädret och trafiken, och till och med styra sina Alexa-uppkopplade enheter hemma.  Det går även med hjälp av röstkommandon att planera resor och rutter, ställa in destinationer, hitta parkeringsplatser och servicestationer på vägen med navigationssystemet, ändra resväg för att undvika bilköer och söka på restauranger och hotell. Föraren kan få sin förarstil betygsatt och be om tips för en säkrare och effektivare körning. På längre uppdrag kan IVECO Driver.

Föraren kan även använda MYIVECO för att styra ett flertal invändiga funktioner, till exempel luftkonditionering och uppvärmning, belysning, media och mycket mer. Därmed kan uppmärksamheten behållas på vägen.

MYCOMMUNITY, den andra exklusiva funktionen, fungerar som en digital CB-radio och låter föraren kommunicera med andra som använder systemet. Förare kan därmed skicka röstmeddelanden till varandra och söka efter aktuella meddelanden, t.ex. längs färdvägen eller runt sin destination. De kan skicka och lyssna på information om trafiksituationer eller köer vid gränskontroller, vilket kan vara bra för att undvika oväntade förseningar, eller få tips om bra parkeringsplatser, restauranger och annan nyttig information. MYCOMMUNITY är även flerspråkig och översätter direkt mellan engelska, tyska, franska, italienska och spanska – fler språk är dessutom under utveckling. 

MYCOMMUNITY kommer att vara öppet för alla förare (inte enbart IVECO-förare) och skapar därmed en bredare gemenskap av förare som kan utbyta råd och tips och hålla kontakt med varandra på vägen.
 

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.