Nästa artikel
Japansk stålskandal når europeiska bilar
NYHETER

Japansk stålskandal når europeiska bilar

Publicerad 14 oktober 2017
En av Japans största ståltillverkare, Kobe Steel, har förfalskat certifikat och levererat material av sämre kvalitet än utlovat. En del produkter kan finnas i europeiska bilar.

Kobe steel har levererat stål, koppar och aluminium med förfalskade certifikat och lägre hållfastet och renhet än utlovat till bland annat biltillverkare, flygplanstillverkare och tillverkning av rymdraketer, försvarsutrustning och kärnkraftverk. Flera av de berörda företagen har inlett undersökningar om hur mycket problem som kan uppstå på grund av de falska certifikaten, men än så länge har inga säkerhetsrisker upptäckts.

Nu säger Kobe Steel att även leveranser utanför Japan är drabbade. Bland annat kan Mercedes ägarbolag Daimler och flygplanstillverkaren Boeing vara drabbade. Men skandalen är inte helt uppnystad ännu; allt eftersom olika underlevarantörer kontrollerar sina produktkedjor kan många företag vara drabbade.

Skandalen följer efter flera andra företagsskandaler och nu öppnas en diskussion i Japan om hur myndigheternas kontroller är utformade. Tidigare har Nissans fabriker avslöjats med att förfalska intyg om slutinspektioner och krockkuddetilverkaren Takatas produkter har visat sig inte fungera korrekt. I samtliga fall har fusket pågått under flera år innan det avslöjats.

Artikeln ursprungligen publicerad på Vi Bilägares hemsida.
 

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.