Bild
Nästa artikel
Jordgubbarna är här

Jordgubbarna är här

NYHETER

Jodå, med lite tur hittar du årets första jordgubbar i butikerna idag!

Det plockas för fullt i odlingstunnlar i Skåne, Halland, Blekinge, Kalmar-Öland och upp i Mellansverige, i söder nu även på friland. Av det som plockas i Mellansverige säljs det mesta lokalt. Dessutom ser skörden den närmsta tiden gynnsam ut och kvaliteten på bären är fin. Den tidiga jordgubbssorten Rumba beräknas toppa nästa vecka till alla jordgubbsälskares fromma.

Efter det varma vädret i april kom visserligen en period i början av maj med stark frost i stora delar av landet vilket gjorde att en del jordgubbsblommor tog skada av för många frostnätter.

– Generellt kan man ändå se att det är ovanligt stor mängd blommor i fält med de lite senare sorterna Sonata, Sonsation, Salsa och Florence. Detta talar för att det kommer att bli mycket jordgubbar även efter midsommar. En utdragen blomningsperiod ger hittills en skörd, som till skillnad mot förra året, följer planerad produktion. Detta tyder på att vi kan få en längre säsong än förra året men allt hänger som bekant på vädret, särskilt de kommande 14 dagarna, säger Magnus Engstedt, rådgivare vid Bärfrämjandet.

Taggar: Nyheter

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.