Bild
Nästa artikel
Kabe husvagnar 2018

Kabe husvagnar 2018

NYHETER

Kabe presenterar till 2018 en helt ny kaross för husvagnarna i Ädelsten-, Royal-, Imperial- och Haciendaserierna. Målsättningen med den nya exteriören har även varit att skapa mer rymd interiört vid framgruppen.

Kabe 2018 handlar om design, säkerhet och kvalitet.

– Många kommer nog att uppleva vissa likheter med exteriören på våra husbilar och det är förstås inte någon slump. Vi strävar efter att skapa en tydlig designlinje genom hela Kabes breda modellutbud, förklarar Mikael Blomqvist som är teknisk chef och vice VD på Kabe.

Den nyutvecklade husvagnskarossen kännetecknas av integrerade former. Front- och bakparti ansluter på ett diskret sätt till vagnens långsidor genom tunna vitlackade aluminiumprofiler. Vagnens stora välvda framfönster är integrerad med fronten och ger en panoramavy med mycket ljusinsläpp. Frontfönstrets nedre del möter den mjukt formade luckan till gasolkofferten. Mellan fönster och lucka finns endast ett tunt metallinlägg som designmässigt fortsätter och övergår till att bli vagnens främre manövreringshandtag.

– Om du haft husvagn förut kommer du också att lägga märke till att luckan öppnas betydligt närmare karossen och att golvet i gasolkofferten är sänkt för att underlätta inlyftning av gasoltuber. Vår ambition är att alltid kombinera god design med komfort och praktisk nytta, säger Jonas Svensson, som är utvecklingschef för husvagnar.

Fram- och bakbelysning har vidareutvecklats med ny design och positionsljusen på sidorna är numera integrerade i vagnens kjol.

– De nya fram- och baklyktorna är utvecklade av Kabe och har en dynamisk form som förstärker karaktären på husvagnens exteriör. Baklyktorna är svepta runt bakgavelns ytterkant. Något som faktiskt inte bara förhöjer utseendet utan också innebär att vagnen får ett väldigt bra och effektivt bakljus, påpekar Jonas Svensson.


Men det är inte bara på utsidan som de stora karossförändringarna märks. Insidan har blivit rymligare vilket det stora framfönstret bidrar till.

– I och med att vi har ett så stort framfönster ökar ljusinsläppet. Och då rutan är helt integrerad i fronten bildas en praktisk avställningsyta utmed hela fronten, säger Roberth Eriksson, ritkontorschef på Kabe Husvagnar.

Kabe erbjuder fem olika modellserier, var och en med sina specifika egenskaper. Här finns Classic, Ädelstenserien som är Sveriges mest sålda modellserie, topputrustade Royal, stora Hacienda och det lyxiga flaggskeppet Imperial.

Ett exempel på Kabes teknik är den intelligenta manöverpanelen Kabe Smart D, som styr och övervakar husvagnens alla funktioner och dessutom kan kopplas till mobilen via en app. Kabe Smart D är i dag standard i alla Royal-, Hacienda- och Imperialhusvagnar.

– I början av året utsågs Kabe Smart D till vinnare i European Innovation Award, kategorin Connectivity, alltså uppkoppling. Det är en bekräftelse på Kabes ledande roll i Europa när det gäller utveckling av modern teknik i husbilar och husvagnar som vi är mycket stolta över, säger Mikael Blomqvist som är teknisk chef och vice VD på Kabe 

Classic är ett av de senaste tillskotten i Kabe-familjen. Det är lite billigare husvagnar som har lite färre tillval och en något kortare utrustningslista än övriga modeller.

De större Classic-vagnarna är byggda speciellt med tanke på de unga familjernas behov. Här finns dubbelsäng samt en separat barnkammare med två eller tre våningsbäddar.

– 2018 utökar vi modellserien med Classic 630, som kan fås med en extra sittgrupp i mitten alternativt med våningsbäddar. Dessutom finns den populära barnkammarvagnen Classic 600 i ytterligare två planlösningar som också är anpassade för familjer med barn, berättar Roberth Eriksson, ritkontorschef på Kabe Husvagnar.

Totalt finns det nu tio olika Classic-vagnar att välja mellan och dessutom ett stort antal olika planlösningar.

Classic-serien genomgår inte något karossbyte, som de andra modellserierna, men Classic-vagnarna får ändå en märkbar exteriör ansiktslyftning med ny design på överdelen av frontpartiet.

– En annan välkommen Classic-nyhet är att det blir MiniHeki takfönster som standard, precis som på våra övriga modeller. Det innebär bland annat att ljusinsläppet ökar i vagnen eftersom de nya takfönstren är försedda med klarglas, berättar Roberth Eriksson vidare.

Roberth avslöjar också att den lilla plastproppens tid nu är förbi i Kabes badrum. Från och med 2018 är det rejäla hoar med metallavrinning och metallpropp som gäller i samtliga husvagnar.

– Det låter kanske som en liten petitess i sammanhanget, men faktum är att våra nya tvättställ bidrar till att det blir ännu mer hemma-känsla i husvagnslivet, fortsätter Roberth Eriksson.

Förra hösten lanserades nya Royal och Imperial 630 FK med ett stort kök i vagnens frontdel. Bara några månader senare kompletterades utbudet med 560 FK, som är en mindre husvagn med samma unika kökslösning.

Köket sträcker sig över husvagnens hela bredd, med stora arbetsytor och enligt Kabe en standard som liknar köket hemma.

– Det blev dundersuccé direkt! 2018 går vi vidare och presenterar ytterligare två fina frontköksvagnar i Royal- och Imperialutförande, 600 FK samt 740 FK, förklarar Daniel Jaldemark, ansvarig för den svenska marknaden på KABE Husvagnar.

De nya frontköksmodellerna har försetts med större kyl/frys. I övrigt är köken i Royal-utförandet utrustade med en stor fyrlågig gasolspis med ugn medan Imperial-vagnarna har induktionshäll som också innehåller två gasolbrännare. Under hällen finns en inbyggnadsugn och i Imperial ingår dessutom mikrovågsugn som standard. 

Imperial är Kabes premiumserie. Modellserien finns i sju olika storlekar, från smidiga 560-modellen till den riktigt stora Imperial 1000 och du kan välja mellan en lång rad olika modeller och planlösningar.

– Förutom fantastiska kök kan du njuta av soffor i mjukt tvåfärgat skinn och lyxiga badrum med porslinstoalett. Luftkonditionering ingår som standard och väldigt mycket annat som inte ens går att få som tillval i våra övriga modeller, berättar Daniel Jaldemark. 

Redan inför innevarande modellår genomfördes flera interiöra designförändringar i KABEs husvagnar. Framsofforna i samtliga modellserier fick mjukt rundade hörn som skapade en ökad känsla av utrymme och den runda formen återkom på överskåpens lister.

– Nu fullföljer vi med den nyutvecklade karossen och våra moderna framköksmodeller. Men vi genomför också kontinuerliga förbättringsåtgärder som gör husvagnsägandet både enklare och säkrare, påpekar Jonas Svensson.

Han nämnder att alla KABEs husvagnar nu byggs på ett chassi med självjusterande bromsar. Det innebär att inga justeringar behöver göras vid den årliga servicen.

– I Royal, Hacienda och Imperial ingår ATC, ett elektroniskt stabiliseringssystem som standard. Köper du en vagn i Ädelstenserien erbjuder vi ATC som ett möjligt tillval, avslutar Jonas Svensson.

Taggar: Nyheter

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.