Bild
Nästa artikel
Kabe varslar

Kabe varslar

NYHETER

Förra veckan beslöt Kabe att inte förlänga avtalen för 50 inhyrda arbetare och i torsdags varslades 24 personer ur den ordinarie personalen på ungefär 600. Risk för minskad produktion de kommande två åren anges som orsak.

Kabe har haft stora framgångar de senaste åtta åren och har anställt cirka tvåhundrafemtio nya medarbetare enbart under de senaste tre åren. Ungefär en tiondel av arbetsstyrkan har varit inhyrd. Nu gör Kabe bedömningen att Sverige ser ut att gå mot en konjunkturnedgång och trots att orderböckerna är fyllda till sommaren vill de ta höjd för att kunna minska produktionen vid behov.

– Vi brukar ju säga att fordonstillverkare känner av svängningar tidigt och det vi tror och känner utan att veta exakt är att konjunkturen dämpas och därmed en viss efterfrågan av våra produkter. Det är därför vi nu gör en produktionsanpassning på kollektivsidan, säger Kabes koncernchef Alf Ekström till jp.se men Nyhetssajten Jnytt var först att berätta om neddragningen.

– Vi har haft en väldig marknadstillväxt på husbilar och ökat personalen med ungefär 250 personer på tre år. Nu gör vi bedömningen att marknaden inte blir lika stark 2019 och 2020, säger Alf Ekström till SVT Jönköping.

Nu kommer fackliga förhandlingar att inledas.

– Vi arbetar mycket med först in sist ut, men det måste bli anpassning om det finns anställda som vi exempelvis inte kan släppa eftersom de har viss specialutbildning, säger Alf Ekström.

– När vi gör de här varslen är det utefter vår framtida marknadsbedömning, och inte på grund av en dålig ordersituation, säger Alf Ekström till Jnytt som även uppger att de alltid varit väldigt tidigt ute både i upp- och nedgångar för att säkra företagets situation.

Taggar: Nyheter

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.