Nästa artikel
Knaus lanserar luktfri toa utan vatten
Nyheter

Knaus lanserar luktfri toa utan vatten

Publicerad 2024-06-27 09:59 (uppdaterad 2024-06-27 10:39)
Det som begränsar många fricampare i dag är en full toakassett. Det som begränsar många tillverkare i dag är en toalett som måste placeras vid en yttervägg. Knaus har troligen löst båda problemen med sin nya Cleanflex toalett.

Den nya toaletten behöver inget vatten och inga kemikalier. Det lilla som behövs är lite ström för att driva förslutningsproceduren av de påsar där avfallet hamnar. 

Enkelt uttryckt gör man sina behov i påsar som automatiskt försluts inuti Cleanflex-toaletten. De förslutna påsarna hamnar i en ”hink” som sedan kan tömmas i vanliga sopor, enligt Knaus egen marknadsföring. Ett system som påminner om Clesana-toaletten, som Husbil & Husvagn tidigare skrivit om. Men en fördel med Cleanflex är att den drivs av eget batteri och inte behöver anslutas till elsystemet.

Så här är Knaus nya toalett, Cleanflex, uppbyggd. Under sitsen och skålen finns förvaring av påsar och förslutningsmekanism.

Eftersom toaletten töms inifrån och är helt luktfri kan den ställas mot en yttervägg (varken tömningslucka eller vatten behövs ju) så betyder det samtidigt också en större frihet för tillverkaren att placera toalett och badrum varhelst de vill i planlösningen.

Sist men inte minst viktigt så ska den nya toaletten minska CO2-avtrycket tack vare att det inte behövs vatten eller kemikalier. De förslutna påsarna lämnar inga rester efter förbränning och enligt Knaus minskar CO2-avtrycket med mer än 10 procent.

Toaletten kommer att premiärvisas på mässan i Düsseldorf i månadsskiftet augusti/september.

Huruvida det här är framtidens mobila toalettlösning får vi på tidningen återkomma till när vi själva fått chansen till provsittning... 

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.