Bild
Nästa artikel
Körkort måste hämtas ut personligen

Körkort måste hämtas ut personligen

NYHETER

Möjligheten att låta någon annan styrka din identitet vid uthämtning av körkort upphörde den 1 maj 2014. Nu krävs att du kan styrka din identitet genom godkänd och giltig legitimation. På de grund-handlingar som skickats ut under våren framgår dock inte att reglerna förändrats.

Från och med den 1 maj 2014 övergick ansvaret för utlämnande av körkort till landets postombud. För att du ska kunna hämta ut ditt körkort måste du i samband med utlämningen styrka din identitet genom att visa upp en godkänd och giltig legitimation. Följande handlingar är godkända:

  • svenskt körkort
  • svenskt nationellt identitetskort
  • svenskt pass
  • skatteverkets identitetskort
  • sis-märkt identitetskort eller tjänstekort.

Tidigare kunde man ta med sig en person som intygade ens identitet, men så är det inte längre.

Saknar du giltig legitimation så att kravet på personlig uthämtning ställer till stora svårigheter för dig? Kontakta i så fall Transportstyrelsens kundtjänst för körkortsfrågor 0771-81 81 81.

En grundhandling (blankett för foto och signatur för tillverkningen av körkort) skickas ut från Transportstyrelsen ett par månader innan det tidigare körkortet slutar att gälla. Grundhandlingar som har skickats ut under våren och som fortfarande är aktuella för användning har skickats ut innan de nya reglerna började att gälla. Därför innehåller de fortfarande en uppgift om att det går att hämta ut sitt körkort och legitimera sig genom att någon personligen styrker din identitet. Men den möjligheten upphörde att gälla den 1 maj 2014 i och med förändringen till utlämning via postombud.

Taggar: Nyheter

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.