Nästa artikel
Körning i mittfil går till åtal
NYHETER

Körning i mittfil går till åtal

Publicerad 11 mars 2021 (uppdaterad 11 mars 2021)
Det är många som inte håller till höger, i synnerhet inte på trefiliga motorvägar. Nu åtalas en bilist som kört i mittfilen utan att det funnits anledning till det och dessutom körde han långsamt.

Det är SVT som uppmärksammat åtalet och de refererar till polisen som fört fallet dit. Det gäller en man som inte körde i högerfilen på den trefiliga motorvägen mellan Södertälje och Salem söder om Stockholm.

– Polisen skriver i förundersökningen att de körde efter mannen i 2-3 minuter när han åker i mittfilen, trots att det varit lugnt på vägarna och ledigt i högerfilen. Mannen ska ha kört i 70 km/h på motorvägen som tillåter 100km/h, allt enligt SVT.

Mannen accepterade inte polisens ordningsbot och därför tas fallet nu upp i Södertälje tingsrätt där han åtalas för att ha brutit mot trafikförordningen. Åklagarens påföljdsförslag är penningböter på 500 kronor.

På SVT:s sida kan du se en intervju med en av de poliser som försöker få bilister att respektera att körning i den yttersta högerfilen är det som gäller. Undantaget är förstås omkörningar och andra trafikförhållanden som tvingar trafiken längre vänsterut.

För de som beger sig söderut till exempelvis Tyskland, där motorvägarna ofta har tre eller fler filer i vardera riktningen, kan det noteras att polisen är hård mot mittfilssyndare. De har haft flera informationskampanjer där "Bitte rechts fahren" (snälla, kör till höger) varit ett återkommande inslag. På vissa vägavsnitt finns även förhöjd minimihastighet i mitt- och vänsterfilen.
 

Det här gäller för mittfilskörning

Enligt Trafikförordningen ska alla motorfordon köra i höger körfält om hastighetsgränsen är högre än 70 kilometer i timmen.  Undantagen är exempelvis omkörning, i köer eller om vägskyltar visar något annat. Bötesbeloppet för att köra i fel fil är 500 kronor.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.