Bild
Nästa artikel

Kraftig minskning av bilstölder

Nyheter

Kravet på elektroniskt stöldskydd har inneburit att bilstölderna minskat med 75 procent sedan år 2000, visar ny statistik.

 

För tretton år sedan, år 2000, anmäldes 63 186 bilstölder till polisen, enligt siffror från Brottsförebyggande rådet. Sedan dess har stölderna minskat rejält.

Under 2012 stannade antalet polisanmälda bilstölder på 16 100, drygt 10 procent mindre jämfört med året innan och hela 75 procent mindre i jämförelse med år 2000.

”Risken att utsättas för bilstöld har inte varit så låg som den är nu sedan statistiken infördes på 1970-talet”, sammanfattar Brottsförebyggande rådet utvecklingen.

Förklaringen till den kraftiga minskningen är EU-direktivet från 1998 som gjorde det obligatoriskt att utrusta alla nya bilar med elektroniskt stöldskydd, så kallad immobilizer, som gör det svårare att tjuvkoppla bilen.

Text: Fredrik Diits Vikström
 

Taggar: Nyheter, Hem

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.