Nästa artikel
Kraftig minskning av trafiken i påskas
NYHETER

Kraftig minskning av trafiken i påskas

Publicerad 20 april 2020 (uppdaterad 20 april 2020)
Många verkar ha åtlytt myndigheternas rekommendation om att minska resandet i påskas. Knappt en tredjedel av förra årets trafikmängd försvann enligt mätningar som Trafikverket har gjort.

Ekot på Sveriges Radio har gått igenom statistik från Trafikverket för påskhelgen som visar att den långväga vägtrafiken minskade kraftigt jämfört med påskhelgen i fjol. För att få fram statistiken mäter Trafikverket trafiken vid ungefär 80 platser runt om i landet och totalt sett minskade trafiken med runt 30 procent i påsk.

– Trafiken är markant lägre. Trafikminskningen är ungefär 30 procent, sett över hela landet. Den är lite större i Stockholmsområdet och lite mindre på västkusten, men även där är den väldigt stor, säger Jonas Eliasson, tillgänglighetsdirektör på Trafikverket, till Ekot. Det här är på de stora vägarna, alltså de statliga vägarna och Europavägarna. Det handlar framför allt om den långväga trafiken som har minskat så här mycket. Men även i städerna ser vi stora minskningar.

Även under andra perioder än påsken har trafiken under coronakrisen minskat och den trenden fortsätter.

– Det är en generell minskning, det är inte bara påskhelgen. Det är framför allt personbilarna som minskar. Lastbilstrafiken har också gått ner, men mycket mindre, säger Eliasson till Ekot.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.