Nästa artikel
Kraftig ökning av resor i påsk – men långt kvar till normalnivåer
NYHETER

Kraftig ökning av resor i påsk – men långt kvar till normalnivåer

Publicerad 7 april 2021
Under påsken 2021 reste vi mer än under förra årets påsk, inte minst till skidorterna där ökningen är flera hundra procent. Det visar Telias analys av svenskarnas resande under påskhelgen men det är långt kvar till nivåerna före pandemin.

Telias analys av svenskarnas resande under påskhelgen visar att långresandet har ökat kraftigt jämfört med förra året; för skidorterna handlar det om flera hundra procent. Men det är långt kvar till nivåerna före pandemin; från Västra Götalandsregionen var det totalt 36 procent färre långa resor 2021 jämfört med 2019. För Stockholm och Skåne är motsvarande siffror -22 respektive -43 procent.

Telias analys bygger på anonymiserad och aggregerad mobil nätverksdata från tjänsten Telia Crowd Insights, som är justerad för att representera hela Sveriges befolkning. Tjänsten lanserades kommersiellt 2017 och används vanligen i stads- och samhällsplanering, till exempel när man ska dra en ny busslinje eller anlägga en väg. 

Telias data för påskhelgen visar att svenskarna återvände till fjällen. Andelen stockholmare som åkte till Jämtland ökade med 959 procent jämfört med 2020, och med 122 procent jämfört med 2019. Motsvarande siffror för Västra Götalandsregionen var 418 procent respektive 130 procent, och för skåningarna 253 respektive 33.

– Det är en dramatisk ökning jämfört med förra året vilket mest sannolikt beror på att många skidorter då hade stängt samtidigt som myndigheternas uppmanade oss att undvika långresor. Ökningen jämfört med påsken 2019 kan troligtvis förklaras av att utlandssemester fortfarande inte är ett alternativ, säger Kristofer Ågren, chef för affärsområde dataanalys på Telia.

Totalt sett minskade långresandet från Västra Götalandsregionen (-36 procent), Stockholm (-22) och Skåne (-43) jämfört med påsken 2019.

– Det är en betydande minskning som visar att vi alltjämt håller oss på hemmaplan och kanske väljer att göra kortare utflykter och resor, säger Kristofer Ågren.


 

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.