Nästa artikel
Krav på förarstöd 2021
NYHETER

Krav på förarstöd 2021

Publicerad 27 juni 2018 (uppdaterad 9 februari 2023)
Det blir lag på att alla bilar som säljs från år 2021 ska vara utrustade med autobroms, filhållningsassistent samt backkamera eller backradar.

EU kräver att flera säkerhetssystem ska vara obligatoriska på alla nya bilar från år 2021. Kraven införs för att halvera antalet omkomna i trafiken i EU från dagens cirka 25 000 till år 2030.   

Flera bilar har redan dessa system men nu ska det bli obligatorisk utrustning.

Backkamera eller backradar blir ett krav. 

Autobroms läser av trafiksituationen och bromsar bilen utan förarens aktiva insats. Systemet kombineras med radar samt kameror och beroende på system kan de även känna av om det finns risk att köra på fotgängare eller cyklister. 

Filhållningshjälpen ser till att bilen håller sig mellan filmarkeringarna och trötthetsvarnaren kan slå larm om föraren uppvisar tecken på dåsighet.

eCall, ett automatiskt nödsamtalssystem som ringer upp larmcentralen och kallar på hjälp om en olycka inträffar, blev krav på alla nysålda bilar från och med april 2018.

Därutöver ska det finnas en "svart låda" som registrerar fordonets hantering vilken ska kunna läsas av om en olycka inträffar.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.