Nästa artikel
Krav på varning för döda vinkeln i Frankrike
Nyheter

Krav på varning för döda vinkeln i Frankrike

Publicerad 13 september 2021 (uppdaterad 2024-05-28 13:29)
Sedan 2021 har Frankrike krav på varningsdekaler för döda vinkeln på husbilar över 3,5 ton.

För att minska risken för att bli skadad i trafiken har alla länder särregler som kan vara svåra att hålla reda på. 

Med säkerheten som motiv införde Frankrike den 1 januari 2021 krav på närmast gigantiska varningsdekaler kallade ”Angles Morts”, de är mellan 17 och 25 cm höga, för att andra trafikanter inte ska skadas i döda vinkeln. Det förekommer missledande information på sociala media om att husbilar skulle vara undantagna, men så är inte fallet.

Vilka måste ha Angles Mort-dekalen?

Dekalen måste finnas om fordonet, inklusive husbilar med en totalvikt över 3,5 ton, körs i det som kallas urbana områden. Eftersom urbana områden kan definieras på många sätt och inte nödvändigtvis enbart avser centrala Paris finns anledning att rekommendera dekalerna. Det krävs tre stycken om man kör genom eller i Frankrike. Även mindre orter definieras som stadsbebyggt område.

Den gula och röda dekalen har designats för att väcka cyklisters, mopedisters och fotgängares uppmärksamhet på att förare av större fordon ibland kan ha svårt att se oskyddade trafikanter och att dessa därför ska vara extra uppmärksamma. 

Dekalerna finns med både en stiliserad lastbil och buss, men för husbilar spelar det ingen roll vilken som används. Det finns även magnetiska men dessa lär ha begränsad nytta på husbilar.

Hur ska dekalen placeras?

Även hur de tre dekalerna placeras är reglerat. Framdörrarna ska ha varsin där avståndet till fronten ska vara så nära en meter som möjligt, samt en i bak på höger sida. Samtliga dekaler ska vara placerade mellan 90 och 150 centimeter från marken och de får inte sitta på glasytor. Vidare ska dekalerna vara synliga i alla förhållanden och får inte inkräkta på registreringsskyltar, lampor eller liknande. 

Även om husbilen är utrustad med en elektronisk så kallad döda vinkeln-varnare måste man ha dekalerna. 

Vad händer om man inte har dekalen?

Böterna för att inte ha eller ha felplacerade dekaler är 135 euro och de ska betalas direkt på plats om man stoppas.

Var köper jag dekalen?

Dekalerna finns att köpa på många ställen, bland annat hos Kama Fritid (länk här!) om du vill ha dem innan du startar resan.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.