Bild
Nästa artikel
Kul lösning i långmerca

Kul lösning i långmerca

webbkoll

Cristall Landstar EW är en fräckt inredd husbil med en udda planlösning. Det finns dock ett avgörande frågetecken.

 
Ni som läst Husbil&Husvagn nr 10 2015  kanske känner igen bilen som är med i reportaget från årets Caravan Salon mässa i Düsseldorf. Landstar tillverkas i Storbritannien av tillverkaren Lunar men de bilar som säljs i Tyskland har istället döpts Cristall. Modellen är baserad på en Mercedes Sprinter i skåpbilsutförande och är totalt 7121 mm lång vilket är drygt 76 cm längre än den längsta varianten av den vanligare Fiat Ducato. Även axelavståndet på 4325 mm är längre vilket borgar för kursstabil framfart men ger samtidigt en vidare vändradie.
En akilleshäl för Mercedes Sprinter i skåpbilsutförande är bredden. Yttermåttet är nämligen 1993 mm vilket gör att tvärställda sängar blir korta. I denna bil finns inga fasta sängar utan istället kan sittgruppen bäddas upp till en rymlig säng som är orienterad i bilens längdriktning. Spontant känns det lite tokigt för sittgruppen är nämligen placerad vid bilens stora skjutdörr. Det som räddar situationen är att köket och badrummet är placerade i bilens bakre hälft vilket innebär att det går att använda bakdörrarna som entrédörr om bilen är uppbäddad. Ett mer fundamentalt frågetecken är dock lastvikten som uppges vara 350 kilo. Som de flesta vet kan det vara lite si och så med de lastvikter som tillverkarna anger. Det kan mycket väl vara så att flera monterade tillbehör inte är inräknade. I dagsläget känner vi inte till någon svensk importör av detta märke. Men med tanke på att smidigare bilar efterfrågas i allt större utsträckning är det inte omöjligt att den snart även kan köpas i Sverige. I bildspelet finns mer information, prisuppgift och givetvis läckra bilder.

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.