Nästa artikel
Lämna aldrig ditt husdjur i bilen
NYHETER

Lämna aldrig ditt husdjur i bilen

Publicerad 21 juli 2020
Att lämna ett husdjur i bilen på sommaren kan leda till en katastrof. Även mulna dagar ökar temperaturen snabbare än de flesta föreställer sig och en springa på ett dörrfönster räcker inte långt.

Hundar reglerar värmen främst genom att flämta och kan inte svettas som vi människor gör vilket gör dem mycket känsliga för värme och överhettning. Äldre hundar är dessutom sämre på att reglera värme och löper större risk för överhettning vilket även gäller överviktiga hundar och långhåriga raser.

Även om man rullar ner en eller flera rutor, ökar temperaturen i bilen mycket fort. Detta gäller även för en bil som står i skugga och för att motverka överhettning hjälper det inte att ditt husdjur har tillgång till en vattenskål i bilen. Vid en dagstemperatur på +25 grader och vindstilla är inte en öppen baklucka tillräcklig som ventilation för ett djur. Ett instängt djur i en varm bil kan i värsta fall avlida.

Testa att sitta kvar i en parkerad bil en varm sommardag och ni kommer märka att det inte tar många minuter innan ni vill öppna en dörr eller ett fönster för att få in svalare luft och nytt syre i bilen, något som ett instängt djur inte kan göra. Nedan finner ni ett diagram om hur varmt det kan bli i bilen en solig sommardag, men observera att temperaturen kan bli ännu högre!

Som djurägare:

 • Lämna inte djuret ensamt i bilen. Är ni fler som åker, låt någon sitta kvar i bilen när ni parkerar och hålla koll på temperaturen.
 • Går det inte att undvika att lämna djuret i bilen så anpassa resan till tidig morgon eller sen kväll när temperaturen är något lägre.
 • Parkera i skugga och tänk på att solen flyttar sig vilket också betyder att skuggan flyttar sig.
 • Se till att det finns vatten.
 • Ha en termometer väl synlig i bilen så att oroliga förbipasserande kan se hur varmt det är i bilen.
 • Lämna en lapp med telefonnummer väl synlig för oroliga förbipasserande att kunna kontakta dig på.

För dig som observerar ett djur i en varm bil:

 • Gå ett varv runt bilen för att se om telefonnummer till ägare finns.
 • Står bilen utanför en affär ta registreringsnummer och be personalen i affären att ropa efter ägaren.
 • Känn på dörrarna till bilen för att se om bilen är låst eller om det går att öppna ytterligare för djuret.
 • Om ingen djurägare syns till, ring polisen, 112 om situationen är mycket akut, annars 11414.
 • Kontakta transportstyrelsen för ägaruppgifter på bilen genom att smsa registreringsnumret till 72503 (en avgift på 3kr tillkommer för detta) ni får då ett svar med ägarens för och efternamn – använd sedan tex hitta.se eller eniro.se för att se om personens kontaktuppgifter går att få tag på.
 • Efter samtal med polisen och om läget är mycket akut så kan du behöva krossa en vindruta i samråd med polis för att ta dig in i bilen, ta gärna en bild på situationen innan, notera klockslag och ha gärna ett eller flera vittnen med dig, samt du kommer behöva stanna kvar på platsen och legitimera dig för polis och bilägaren om en ruta krossas.

När djuret väl är ute är det viktigt att försöka kyla ner genom att ta det till skuggan, erbjud vatten både att dricka och att kyla ner djuret med och ta sedan djuret till närmsta djursjukhus för fortsatt vård.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.