Båtlivet går numera att kombinera enkelt med ett kringresande husbilsliv!

Nästa artikel
Låna båt vid ställplatser? Vi testar hur!
Båttjänst

Låna båt vid ställplatser? Vi testar hur!

Publicerad 3 juli 2023 (uppdaterad 2024-05-03 14:48)

Båtlivet går numera att kombinera enkelt med ett kringresande husbilsliv!

Tänk att kunna ta husbilen eller husvagnen till en ny ort och därefter upptäcka den med motorbåt! Vi har testat medlemstjänsten Skipperi Fleet, som finns nära flera ställplatser.

(OBS: artikeln är från 2023, kolla Skipperis hemsida för senaste info kring fakta och abonnemang. Till exempel enklare medlemskap.)

Många som har husbil eller husvagn gillar även motorbåtar, men det kan vara svårt att kombinera dessa intressen. Åtminstone var det så förr... Själv har jag testat ett medlemskap där man får tillgång till båtar från maj till oktober. Det är tjänsten Skipperi Fleet där man för en fast månadskostnad kan låna finska företaget Skipperis båtar i flera svenska städer och även utomlands.
 
Det bästa är att man betalar en fast avgift som gör att det går att boka båtar på samtliga platser i Sverige (och världen) där Skipperi finns. Det slumpar sig också så att flera av båtplatserna jag har tittat på ligger ganska nära ställplatser och campingar. Åtminstone så pass nära att det lockar till att kombinera resan till en ny stad med helt egna upptäcktsfärder i motorbåt! Öckerö, Västerås, Långholmen, Oxelösund är bara fyra exempel där det är gångavstånd från ställplatsen till båten...

Båtarna i Skipperi Fleets svenska utbud har tåliga aluminiumskrov och är av märket Yamarin med Yamahas 4-taktsmotorer på 70 till 115 hk (beroende på båtstorlek). Några av dem är fiskeanpassade med spöhållare och mer avancerade ekolod.

Mot en extra månadsavgift får man tillgång till daycruisers eller elbåtar. Den vanliga dagshyran är från 8:30 till 15:30 och kvällspasset är 16:30 till 08:00 följande dag. Själv har jag oftast hyrt dagtid och man kan antingen förhandsboka eller spontanboka genom Skipperis app. Mot en extra avgift kan man boka längre tid och det går också att boka dubbelpass.
 
Det är inga tillkommande kostnader oavsett hur ofta jag bokar och efter varje tur tankar jag upp båten och städar den. Bränsle tillkommer och maximala självrisken vid skador är 10.000 kr. Låter man bli att tanka är straffavgiften hög vilket är vettigt och gör att båtarna jag har hyrt alltid har haft minst 70 procent bränsle.

Medlemsskap halvårsvis från 1 maj – 31 oktober

Grundpris vardagar dagtid: 1200 kr/mån
Vardagar dagtid samt kvällstid: 2100 kr/mån
Vardagar helger dag/kväll: 3400 kr/mån
Daycruiser: lägg till 1300 kr/mån
Elbåt: lägg till 1300 kr/mån

(Betalning endast för kvarvarande dagar av säsongen.) 
 
Båtar som ingår i grundmedlemskap:
Yamarin 54 BR (70 hk) 6 personer
Yamarin 57 BR (100 hk) 6 personer
Yamarin 62 BR (115 hk) 7 personer
Yamarin 60 C (115 hk) hyttbåt 6 personer
 
Båtmodeller mot extra avgift:
Yamarin 63 DC (115 hk) daycruiser 6 personer
Q Yachts Q24 (10 hk) elbåt 6 personer

Mitt omdöme efter halva säsongen:

PLUS: bra och seriös tjänst som verkar ha positiva/engagerade användare i egna facebookgruppen. Skipperi finns på många orter och ofta nära ställplatser. En fast månadsavgift ger enkel överblick och möjlighet att boka många gånger på en säsong. Bra båtar! En mycket bra båtutbildning ingår när man blir medlem! Försäkring ingår. Enkel avbokning. 6-7 flytvästar i olika storlekar finns i alla båtar.
MINUS: båtars bränslemätare är sällan bra och det gäller även Yamarin. Därför baserar Skipperi förbrukningen på hur mycket bränsle som skickats in i motorn - vilket är bra. Ibland är jag dock lite osäker på om tanken är full vid avfärd då mätaren visar fullt oavsett om där finns 70 eller 100 procent mängd. När propellern ska fotograferas med mobilen är det bra att ha långa armar, se bild.

Här hittar du Skipperis båtar

(OBS 2023, kolla hemsidan för senaste info)
Stockholm 
Norr Mälarstrand, 9 båtplatser
Långholmen, 6 båtplatser
Bockholmen, 6 båtplatser
Jungfrusund, 8 båtplatser
Fisksätra, 8 båtplatser
Saltsjöbaden, 5 båtplatser
Gustavsberg, 8 båtplatser
Säbyviken, 6 båtplatser
Dalarö, 5 båtplatser
Stavsnäs, 5 båtplatser
Boghammar, 9 båtplatser
Gåshaga, 4 båtplatser
Kallhäll, 3 båtplatser
Åkersberga, 2 båtplatser
Norrtälje, Bergshamra, 3 båtplatser
 
Göteborg
Marstrand, 1 båtplats
Björlanda Kile, 6 båtplatser Öckerö, 1 båtplats
Sannegårdshamnen, 4 båtplatser
Klippan, 3 båtplatser
Långedrag, 4 båtplatser
Fiskebäck, 4 båtplatser
Bjölahamnen, 5 båtplatser

Västerås
Östra Hamnen, 4 båtplatser
 
Oxelösund
Oxelösund gästhamn, 3 båtplatser
 
Dessutom i dessa länder
Norge, Finland, Danmark, Nya Zeeland, Kanada
 
 

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.