Nästa artikel
Länsförsäkringar förlorade i ARN
NYHETER

Länsförsäkringar förlorade i ARN

Publicerad 4 januari 2016 (uppdaterad 4 januari 2016)
I ett principiellt intressant fall anser ARN att brandförsäkringen gäller för ett elfel som orsakade kortslutning i en husvagn.

En husvagnsägare i Jönköping fick kortslutning i elsystemet och några komponenter brann upp i samband med detta. Nu har fallet avgjorts i Allmänna Reklamationsnämnden där kunden fick rätt i tvisten mot Länsförsäkringar i Jönköping.

Länsförsäkringars motivering till nekad ersättning var att den uppkommit på grund av ett blött droppande klädesplagg och att den därför inte omfattas av brandförsäkringen.

Jönköpingsbon hävdade att det är fastslaget att en kortslutning i omvandlaren har skett och att det inte är relevant för ersättningsfrågan om den skett utanför eller innanför skalet till den elektriska komponenten. Han yrkade därför på ersättning för skadan.

Allmänna Reklamationsnämnden (ARN) anser att skadan har skett på ett sådant sätt som omfattas av villkoren i brandförsäkringen och beslutar därför att Länsförsäkringar i Jönköping bör ersätta kunden för skadan.

Allmänna reklamationsnämndens beslut är rådgivande och innebär inte en ovillkorlig rätt för den som klagar. De flesta företag följer dock ARN:s beslut men gör de inte det finns möjlighet att dra ärendet inför domstol som ytterst sällan går emot ARN:s rekommendation.

Artikeln ursprungligen publicerad 2015-06-08.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.