Nästa artikel
Larmtjänst larmar om bedrägerier med husbilar
NYHETER

Larmtjänst larmar om bedrägerier med husbilar

Publicerad 30 mars 2017 (uppdaterad 30 mars 2017)
Uthyrning och försäljning av husbilar och husvagnar är bedragares nya favoritsysselsättning. Det är ingen amatörverksamhet och Larmtjänst, som hanterar dessa problem, har nu gått ut med en varning och gjort en podd.

– Det har blivit vanligare, Bedrägerierna är den typ av brott som ökar kraftigt. Och antalet bilar som är efterlysta i bedrägeriärenden har ökat under flera år, säger Mats Carlsson som arbetar på Larmtjänst, en branschorganisation för försäkringsbolagen för att bekämpa försäkringsrelaterad brottslighet till Lantbrukets affärstidning. Det beror delvis på att den gamla typen av tjuv har svårt att komma över bilar för att stöldskyddet är så pass tekniskt avancerat. Och då måste man ta till den här typen av brott istället, att lura till sig bilarna.

Scenarier likt detta är inte ovanliga och tyvärr allt vanligare.

– De har blivit kontaktade av flera olika bilförmedlare som erbjuder sig att sälja bilen eller husvagnen åt dem. De är väldigt förtroendeingivande. De säger att de redan har en kund vid första samtalet och att det bara är formaliteter innan bilen är såld. De är talföra och ger ett väldigt seriöst intryck, berättar Mats Carlsson.

Ett annat vanligt scenario är att spekulanten försvinner med bilen när den provkörs.

– Här måste vi rikta en skarp varning, åk med själv i bilen vid provkörningen. Ber spekulanten att du ska gå ur bilen och lyssna eller kontrollera något, kliv inte ut om nycklarna sitter i tändningslåset. Vi har fall där säljaren nästan har blivit överkörd eller släpad i bildörren vid allmänna platser som bensinmackar, säger Mats Carlsson. Det har också dykt upp ligor som använder sofistikerade förfalskade dokument för att locka bilen eller husbilen från säljaren. Bedragaren har med sig dator och gör överföringen vid köksbordet. Säljaren ser alltså överföringen. Men överföringen stoppas när bedragaren lämnar platsen och inga pengar dyker upp på säljarens konto. En annan metod är att bedragaren har med sig en falsk handling som visar att pengar har förts över. Det är ett snyggt dokument från en bank men det är falskt.

Uthyrning kan ge motsvarande problem och är inte ens alltid tillåtet. Ska du hyra ut bör (ska) du alltid höra med ditt försäkringsbolag om hur försäkringen gäller. Principen är att regelbunden uthyrning till "främmande" personer inte är tillåtet och i så fall riskerar du att bli utan ersättning vid en skada. Gäller det "grannen" eller inom familjen vid ett enstaka tillfälle godtas det av de flesta försäkringsbolag, men även här bör du ta kontakt med bolaget i förväg. När du frivilligt överlämnar nyckeln är det i formell mening inte stöld och därför gäller inte stöldförsäkringen.

Här hittar du Larmtjänsts podd (avsnitt 11)  som är nyttig att lyssna på oavsett om man ska sälja eller inte.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.