Nästa artikel
Lättare att hitta nödställda som ringer 112
NYHETER

Lättare att hitta nödställda som ringer 112

Publicerad 26 november 2019 (uppdaterad 26 november 2019)
SOS Alarm har länge arbetat för en bättre positionering av hjälpsökande som ringer 112. Genom att nu införa Advanced Mobile Location (AML) möjliggörs automatisk positionering via GPS i Sverige. Mobiltelefonens plats skickas till SOS Alarm per automatik när man ringer 112. 

– Äntligen får vi en mycket bättre positionering av nödställda, en teknik som på allvar kan rädda liv. När en person nu larmar 112 med sin mobiltelefon så kan SOS-operatören med stor träffsäkerhet se var den hjälpsökande befinner sig. Därmed kan hjälpen komma fram snabbare, säger Björn Skoglund, tjänsteutvecklare hos SOS Alarm.

Den nya tekniken införs genom förändringar i de smarta mobiltelefonernas operativsystem Android (9.0) och iOS (13.1). SOS Alarm har haft ett gott samarbete med Google och Apple samt de svenska mobiloperatörerna. Tillsammans med dem har det genomförts viktiga pilottester i syfte att säkerställa teknikens funktionalitet. Ytterligare 14 europeiska länder har redan implementerat AML.

– I takt med att allt fler nödsamtal görs med mobiltelefon är vi glada över att kunna tillhandahålla vår teknologi på ett sätt som verkligen kan göra skillnad för människor och rädda liv. Vi ser fram emot att genom AML och SOS Alarms arbete kunna bidra till att förenkla räddningsarbetet och nå fram till människor i nöd snabbare, säger Sara Övreby, samhällspolitisk chef på Google.

AML ger en GPS-position med en radie på cirka fem till femton kvadratmeter. Om inte GPS kan erhållas så ges istället en position utifrån omgivande wifi-nätverk, vanligtvis med en radie på 65 till 85 kvadratmeter. Detta ska jämföras med nuvarande metod, via så kallat cell-id, där det i snitt visas en yta på cirka tre kvadratkilometer. Precisionen i positioneringen blir alltså mycket bättre.

Endast SOS Alarm har tillgång till positioneringen när en hjälpsökande ringer 112. Platsen beräknas lokalt på enheten och skickas direkt till SOS Alarm.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.