Nästa artikel
Lightship L1: Husvagn för elbilar
Nyheter

Lightship L1: Husvagn för elbilar

Publicerad 15 mars 2023 (uppdaterad 16 mars 2023)
Två före detta Tesla-anställda har skapat aerodynamiska husvagnen Lighsthip L1 som fälls ihop för att inte minska räckvidden för elbilar.

I elbilarnas kölvatten kommer de elassisterade husvagnarna.

Förra året presenterad Airstream sin eStream-serie med eldriven husvagn respektive husbil.

Nu kommer Lightship L1, en elassisterad husvagn som alltså ”hjälper” dragbilen genom att ha en egen batteridriven motor. 

Lightship F1 är ljus och luftig.

När popup-delen fälls ner minskar luftmotståndet. Samtidigt ökar likheten med en kista.

Den presenteras som den mest aerodynamiska husvagnen någonsin, utformad så att man inte ska tappa något i räckvidd med den bakom elbilen. Man ska med andra ord komma 40 mil med en elbil som har den räckvidden och inte hälften så långt, som när man drar en vanlig husvagn.

Effekten uppnås bland annat med hjälp av husvagnens popup-funktion, man kan fälla ihop den när man ska köra. Det minskar luftmotståndet, men gör också att den ser ut lite som en jättestor likkista. 

Även inuti är designen av en typ som man antingen gillar – eller inte. Inredningen är minimalistisk på gränsen till asketisk. Inget kuddmys och inga gardiner. Bara ren funktion.

Inredningen på de första bilderna som släppts är spartansk.

Du ska kunna klara dig en vecka off-grid med hjälp av husvagnens batterier och solcell.

Batteriet, på 40 eller 80 kWh, ger inte bara extra draghjälp, utan kan även användas om man står off-grid. Med hjälp av det, och solpanelen, ska man kunna klara sig en vecka utan att vara uppkopplad på ett elnät, lovar tillverkaren.

Företaget Lightship har grundats av två före detta Tesla-anställda och målet är att bygga fritidsfordon som har samma effekt på marknaden för fritidsfordon, som Tesla hade på bilmarknaden.

Lightship L1 börjar tillverkas i slutet av 2023 och har ett grundpris på 125 000 dollar, motsvarande 1 327 200 kronor i dagens penningvärde.

Lightship L1

Längd: 8,22 m
Bredd: 2,59 m
Höjd, under resa: 2,05 m
Höjd, vid boende: 3, 05 m
Vikt: 3400 kg (inkl utrustning)
Sovplatser: 4–6
Motor: L1 Long Range, eldriven
Batterikapacitet: 40 kWh (80 kWh som tillval)
Solpaneler
Off-grid: 7 dagars kapacitet

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.