Nästa artikel
Lume, ett nytt fabrikat från Holland
NYHETER

Lume, ett nytt fabrikat från Holland

Publicerad 8 augusti 2018 (uppdaterad 8 augusti 2018)
Med kaross helt tillverkad i aluminium slår Lume på stora trumman och ställer ut på Caravan Salon. De erbjuder tre varianter No.1, Basic och Shell, alla med en mycket speciell utformning. Kolla in bilderna!
Att vara först med något är alltid lite spännande, i synnerhet om det avviker ifrån det vi är vana vid. Och visst är Lume speciell med sin retroinspirerade design. Med en mjukt rundad kaross i aluminium och öppningsbart bakparti är den lätt igenkännbar och avviker från det mesta vi är vana vid. Av de tre modellerna är No.1 den ursprungliga som Hein van de Laar har konstruerat och den kommer bara att tillverkas i femtio exemplar.

Tillverkningen är förlagd till Utrecht där sex personer bildar det team som jobbar med konceptet. Hein van de Laar tillsammans med Edwin Bron är de två grundarna som tillsammans med Stijn Wens, som står för designen, har haft som utgångspunkt att skapa något som ger avtryck, inte bara kopierar det som redan finns. Det handlar inte om någon massproduktion, efter fem förhandsproducerade husvagnar blir det beställningstid.

Till det yttre liknar de tre modellerna varandra med väggar i en självbärande "sandwichkonstruktion" monterat på ett KNOTT-chassi. För designens skull finns blindnitar och gjutna detaljer som utöver den allmänna formen ger en speciell karaktär. Lume själva beskriver det som tuff enkelhet och modern teknik.

Vagnen har en bredd på 2030 millimeter, en höjd på 2054 och en total längd på 5172. Vikten på No.1 anges till 1 000 kilo och lastvikten till 350. Tjockleken på tak och vägg är 33 millimeter och golvet 40. Taket är öppningsbart och har måtten 1 850 x 1 100 millimeter, är gjort av "cabriolet-material" kallat Sunbrella. Däcksdimensionen är 195/70 R15.

No.1 och Basic beskrivs på samma sätt medan Shell inte innehåller någon inredning och därför är lättare, 600 kilo och med en lastvikt på 700 kilo. Eftersom köket saknas i Shell har man i den versionen åtkomst in i vagnen när bakdörren öppnas. Både Basic och Shell saknar det öppningsbara taket.

Köket är placerat i bak under en yttre lucka som när den öppnas bildar ett tak. Bänken i rostfritt stål har en tvålågig spis, en ho och det finns även tre överskåp. Det utdragbara kylskåpet med 40 liters volym är placerat under bänken tillsammans med de två underskåp. Vagnen har solpaneler på 100 kW.

Inuti No.1 hittar vi många naturliga material som teak, läder och smutsavisande ullfilt. Stilen får närmast beskrivas som rustik. I bak finns en dubbelsäng och golvet är i teak men det saknas såväl planlösning som övrig beskrivning av inredningen på deras hemsida.

Relaterade bildspel

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.