Nästa artikel
Lycka är att komma nära naturen
NYHETER

Lycka är att komma nära naturen

Publicerad 3 mars 2017 (uppdaterad 2 november 2019)
Det är inte underligt att ägare av husbilar och husvagnar är lyckligare än andra människor. Få andra kommer så nära naturen så ofta där vi kan njuta av ljuden som gör oss lyckligast. Kolla in listan om vilka ljud det handlar om!

Det ligger i människans natur att sträva efter lycka. Och hörseln är ett av våra främsta sinnen för att framkalla den typen av känslor. I samband med World Hearing Day idag den 3:e mars presenteras en nationell undersökning som visar vilka ljud som gör svenskarna lyckliga. Vinnaren? Ett av våra starkaste vårtecken.

Cochlear arbetar för att fler människor med hörselnedsättning ska återfå sin förmåga att höra och med det även få tillbaka den livsglädje som en fungerande hörsel bidrar till. Genom initiativet Hörsel för alla har en nationell undersökning om svenskarnas ’lyckoljud’ genomförts. Nu presenteras resultatet som fastslår att vårens intåg kommer göra svenskarna gladare, inte bara tack vare solen och värmen, utan också tack vare naturens egna små vokalister. 

Det ljud som med god marginal plockade hem förstaplatsen i undersökningen är småfåglarnas kvitter om våren. Även på andraplatsen hörs fenomen från naturen - bruset från vågor som slår mot stranden. Först på bronsplats för svenskarnas favoritljud syns mänsklig närvaro. Där hamnade rösten från den man älskar, knappt före fyran som blev skrattet från en bebis eller ett barn. Under samma period genomförde Cochlear en undersökning globalt och i den blev just barnskratt det ljudet som fick flest röster. 

– Ljud påverkar på så många sätt välbefinnandet, något som både resultatet i undersökningarna och vår dagliga kontakt med människor med hörselnedsättning vittnar om. Jag hoppas att undersökningarna kan bidra till ökad förståelse för hörselnedsättning och att alla de som behöver hjälp upptäcker att hjälp finns att få, säger Karin Walfridsson, Marketing Manager på Cochlear Nordic, som ligger bakom undersökningen. 

Svenskarnas lyckoljud – hela listan i rangordning 

Kvittrandet från de första småfåglarna på våren
Bruset från vågor som slår mot stranden
Rösten från den du älskar
Skrattet från en bebis eller barn
Knäppandet från en levande brasa
Spinnandet från en katt
Smattrandet av sommarregn mot en fönsterruta
Puttrandet när kaffe bryggs
Knarrandet som skorna gör i den första snön

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.