Nästa artikel
M, S och SD vill inte utreda kilometerskatt
NYHETER

M, S och SD vill inte utreda kilometerskatt

Publicerad 23 mars 2020
I takt med att det säljs allt fler hybridbilar minskar statens inkomster från bilismen och införandet av en kilometerskatt har därför diskuterats. Men en skatt baserad på körsträcka och plats säger både M, S och SD nej till i dagsläget.

Det är Ekot som denna gång uppmärksammat frågan som splittrar riksdagspartierna. Men det finns ingen majoritet i riksdagen för att utreda frågan just nu, skriver Ekot som gjort en kartläggning av partiernas ställningstagande till förslaget som kommer från forskare vid bland annat IVL Svenska miljöinstitutet och Chalmers.

– Det föreslaget som har presenterats med kilometerskatt tror vi i förlängningen skulle drabba de som är beroende av bilen och de som bor på landsbygden. Det blir alldeles för frestande för politiker att höja den typen av skatter, det är det vi har sett med bensin- och dieselskatten. Det är en dålig idé inte minst för landsbygden där avstånden är stora, säger den skattepolitiska talespersonen Niklas Wykman (M) till Ekot.

Förslaget innebär att bilisterna betalar skatt för varje körd kilometer och samtidigt skulle skatten sänkas på bensin och diesel med ett nivåneutralt skattetryck. Tanken är att skatten skulle vara lägre på landsbygden och högre i tätorter vilket dock kräver någon form av spårning av varje enskilt fordon, exempelvis via GPS. Skatten kan även differentieras tidsmässigt på ett sätt som skulle kunna liknas vid trängselskatten i Stockholm. Problemet är den personliga integriteten eftersom det vid varje givet ögonblick går att spåra ett enskilt fordon.

– Vi vill göra beskattningen högre i stad och lägre i landsbygd. Är man boende och verksam på landsbygden är man vinnare i det här förslaget, sade forskaren Anders Roth till Ekot nyligen.

Det tredje partiet som är tveksamma är Sverigedemokraterna som enligt Ekot tycker att det "i en framtida situation, där en väldigt hög andel fordon har eldrift och betalar väldigt låg skatt för själva energin så måste man ta fram en strategi för att behålla skattebasen. Då får man göra en mycket övergripande översyn av hela skattesystemet och eventuellt ”skatteväxla” på det sätt som föreslås i rapporten. Det finns dock ingen anledning att hasta fram ett beslut om detta i närtid.".

Därmed finns det i dagsläget inte någon majoritet för forskarnas förslag.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.