Bild
Nästa artikel

Man fälld för bedrägeri med husbilar

NYHETER

Tingsrätten har dömt en 23-årig Södertäljebo till villkorlig dom och dagsböter för bedrägeri i samband med tre husbilsaffärer.

Länstidningen i Södertälje skriver att en man från Södertälje, som i juni 2013 vistades i Västerås, har lurat ett flertal personer i affärer med husbilar. Han har lyckats lura husbilsägarna att låta honom sälja deras bilar och överlämna dessa till honom.

Bilarna skulle han enligt köpekontrakt sälja vidare och inom ett visst antal dagar efter försäljningen betala tillbaka köpeskillingen för med avdrag för en provision. Problemet var att ägarna aldrig fick några pengar. Då husbilar är dyrare fordon har beloppen varit höga och enligt Länstidningen rört sig kring 150 000 kronor.

Tingsrätten anser att mannens förklaringar om sjukdom och att bilarna inte sålts saknar trovärdighet. Inte minst mot bakgrund av att utredningen visat att han sålt dem. 23-åringen har förnekat brotten, förutom i ett fall gällande bedrägeri avseende 70 000 kronor.

– Husbilsförsäljningar orsakar ofta den här sortens bedrägerier, det rör sig om många affärer och stora belopp, säger kammaråklagare Thomas Hertz till Länstidningen.

Så kallade försäljningsuppdrag hos företag förekommer ofta. Så länge den säljande parten är känd och ett etablerat företag är problemen få men i de fall säljaren är okänd för uppdragsgivaren bör denne vara försiktig. Fördelen för köparen är att denne, så länge som säljaren är ett företag, kommer i åtnjutande av lagstadgade garantier och hjälp med eventuell avbetalning. Eftersom företaget slipper finansieringskostnader och vissa risker kan de vara ett lockande alternativ till försäljning till företaget då säljaren får mer pengar i handen. Se dock till att den du lämnar över bilen till är seriös!

Taggar: Nyheter

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.