Bild
Nästa artikel

Många förare har farligt dålig syn

TRAFIK

15 procent av de svenska bilförarna har så dålig syn att de är en trafikfara. Det visar den färska undersökningen Synbesiktningen.

Nu blir det snabbt mörkare när svenskarna kör hem från jobbet och de flesta litar blint på att de har tillräckligt bra syn för mörkerkörning. Men en undersökning från Synoptik och Bilprovningen visar många bilister inte ser så bra som de tror.

– Det uppseendeväckande resultatet av Synbesiktningen visar än en gång hur viktigt det är att uppmärksamma bilister om vikten av regelbundna synkontroller för att inte utgöra en trafikfara för varken sig själv eller sina medtrafikanter, säger Benny Örnerfors, vd för Bilprovningen.

Synbesiktningen genomfördes vid 41 bilprovningsstationer mellan den 24 och den 27 oktober i år. 2 771 fick frågor om hur de ser på sin syn och gick igenom en synundersökning. Nio av tio anser sig ha tillräckligt bra syn för att köra bil, men 53 procent behöver i själva verket en annan synkorrigering än vad de har. Dessutom har hela 15 procent så stor skillnad mellan sitt synfel och sin nuvarande synkorrigering att de är en fara i trafiken.

Kollar för sällan
Även bilister som är över 50 år gamla har stor tilltro på sin synförmåga, men har oftare synfel än yngre bilister. Många kontrollerar dessutom sin syn för sällan, en fjärdedel procent av bilisterna är bara på synkontroll vart tionde år.

– Ofta skaffar de som haft felfri syn hela livet ett par färdiga läsglasögon när de blir äldre, men glömmer bort att kontrollera om synen på långt håll också förändrats. Många har problem med både långa och korta avstånd vilket kan påverka synskärpan med minst 30 procent. Det innebär att synskärpan börjar bli oskarp efter 2 meter, säger Helene Hjertberg, optiker på Synoptik i Stockholm.

Artikeln ursprungligen publicerad på Vi Bilägares websida.

Taggar: Nyheter, Hem

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.