Nästa artikel
Många sätt att surfa utomlands – Wifi, wlan, hot spot eller dongel
Nyheter

Många sätt att surfa utomlands – Wifi, wlan, hot spot eller dongel

Publicerad 22 november 2011 (uppdaterad 22 november 2011)
Internet blir bara viktigare och viktigare. Hur löser man nätbehovet på resan? Husbil & Husvagn har svaren.

 

 

I livets alla skeden ska vi vara uppkopplade. Vi ska kolla mejl och banksaldot, status på facebook, väderprognosen och nyheterna från dagstidningen. Du kan också titta på tv och lyssna på lokalradion i laptopdatorn och även i din smarta telefon. Kanske ringa utlandet gratis via skype.
Allt detta kräver, som sagt, att du är uppkopplad. Hemma i stugan är det kanske fortfarande via tråd, vare sig den är av koppar eller optisk fiber.
Men de trådlösa, mobila bredbandsuppkopplingarna vinner snabbt över trådarna, även där hemma.
Vi lär oss termer som turbo 3G och nu när detta skrivs byggs 4G ut, i alla fall här hemma i Sverige.
 
De lokala nätverken lockar oss också vare sig de kallas wlan, wifi, homerun eller hot spots.
I takt med utveckling och nätutbyggnad får vi lära oss både nya termer och nya sätt att pyssla med vårt kära nät. Dessutom måste vi förstås köpa lite fräscha grejor. Det handlar om donglar, wifi-antenner, nya nätverkskort, nya Iphoner och androider, kanske läsplattor eller allt smartare minilaptoppar...
Hur som helst gör vi oss allt mer beroende av nätet – dess möjligheter och tvång. Har vi pengar och intresse kan vi hänga på där strax bakom fronten som snabbt flyttar oss in i en framtid där inte ens fantasin verkar sätta några gränser.
Vad som däremot kan sätta en del gränser är just våra nationella gränser. I den globala världen och det gränslösa Europa visar sig just landsgränserna vara nästan oöverstigliga när vi pratar om internet. Och även om mobiltelefoni. Åtminstone kostar det pengar, ibland väldigt mycket pengar.
Vi som reser över gränserna, inte minst vi i husbil, måste förstås lära oss att handskas med både pengar och uppkopplingar så att vi hittar en optimal modell. Om nu en sådan existerar.
Hemma i Sverige har vi kanske ett abonnemang som ger tillgång till ett trådlöst bredband, oavsett vilken operatör vi har. Kanske är det kombinerat med ett telefonabonnemang också.
 
Ditt svenska abonnemang ger dig förmodlingen tillgång till nästan obegränsad nätåtkomst utan att det kostar något extra.
Med det abonnemanget kan du säkert också koppla upp dig ute i Europa. Då via någon av din operatörs roamingpartners, alltså lokala operatörer i det land där du befinner dig.
Men då smäller det till i taxametern. Om du ska prata i mobiltelefonen handlar det om 35 cent i minuten om du ringer, 11 cent om du blir uppringd hem-ifrån Sverige. Moms tillkommer. EU jobbar med att försöka pressa operatörernas hutlösa priser. Exemplen är från 2011.
Att skicka och ta emot datatrafik är också extremt dyrt, det handlar om 32:50 kr/megabyte hos Telia 2011. Operatören TRE tar 30 kr/megabyte. En megabyte är inte särkilt mycket om du surfar, exempelvis för att läsa tidningen. Ännu snabbare rinner kronorna iväg om du vill kolla på tv i laptopen eller mobilen.
Nu har de flesta svenska operatörerna satt in spärrar mot höga kostnader i sina abonnemang för privatpersoner. Exempelvis Telia har en spärr på 650 kr/mån. Går du över den stängs datatrafiken av.
Men observera att dessa spärrar ofta bara gäller för privata abonnemang. Har du med dig firmatelefonen kan fakturan bli gränslös...
Flera operatörer erbjuder lite billigare priser till och i våra nordiska grannländer.
Men, som sagt, EU-kommissionen jobbar på att priserna ska sänkas rejält för både telefoni och dataöverföring.
Enligt ett program som presenterades i juli 2011 ska surfning och e-postutbyte kosta högst 90 cent/megabyte räknat från 1 juli 2012. Sedan ska priserna pressas ytterligare. Målet är att de inhemska och de inomeuropeiska priserna ska vara på samma nivå inom fyra år.
Hurra, säger vi som krånglar med wifi och lokala abonnemang! &
 
Anders Witt (text & foto)

När du åkt av färjan i Puttgarden har du bara några mil på Autobahn 1 till Lübeck. Sväng av vid skylten Moisling och åk ner till det stora affärscentret. Alldeles intill husbilsparkeringen ligger en T-mobile-butik. Ta med laptopen in så fixar dom ett lokalt tyskt bredband åt dig.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.