Bild
Nästa artikel
Många vilda djur nu

Många vilda djur nu

NYHETER

Maj månad är inte bara studentskivor, mors-dag-firande och ljumma vårkvällar. Just nu inträffar också många viltolyckor i samband med att älgarnas fjolårskalvar tar sig ut på vägarna.

Det är inte bara under hösten som det sker många viltolyckor. Risken att möta ett djur på vägen är stor även nu i slutet av våren. Hittills i år har nära 1 400 älgolyckor rapporterats in till polisen. Totalt förra året inträffade 5 037 kollisioner med älg, de flesta i Västra Götalands, Värmlands och Dalarnas län.

Innan älgkon ska föda i maj stöter hon bort fjolårskalven som då måste klara sig själv.

– Det blir förvirrat och stressigt för den stackars kalven som lätt irrar ut på vägarna, säger If:s representant i Nationella Viltolycksrådet, Lars Silfverswärd.

Varje år sker enligt Nationella Viltolycksrådet omkring 45 000 viltolyckor. Krock med rådjur är vanligast, men drygt var tionde kollision är med en älg. Mer än 300 av dessa älgolyckor inträffar i maj.

Man bör vara extra uppmärksam i gryning och skymning då djuren oftast är i rörelse. Det är viktigt att ha uppsikt både på vägen och på terrängen runt omkring.

Vissa platser är mer olycksdrabbade än andra. Vid skogskanter, kalhyggen, områden där viltstängslet börjar och slutar samt vattendrag vid ena sidan av vägen är risken som störst.

– Även i områden med fruktträd ska man vara extra uppmärksam. Älgar gillar fallfrukt, säger Lars Silfverswärd.

Som bilförare är det viktigt att känna till hur djuren beter sig och att veta hur man ska agera om man möter en älgkalv eller ett rådjur.

– Om du ser ett djur vid sidan av vägen ska du blända ner till halvljus och låta bli att tuta. Skrämmer du djuret kan det bli oberäkneligt. Tänk också på att rådjur och vildsvin ofta rör sig i flock. Ser du ett djur springa över vägen får du vara beredd på att det kan komma minst två eller tre till, säger Lars Silfverswärd.


Att köra på en älg är den farligaste viltolyckan och kan i värsta fall leda till dödsfall. De senaste tio åren har 54 människor omkommit i krock med älg.

If har samlat goda råd för den som krockat med ett djur:

  • Ring polisen på 112 om du kört på ett djur. Om du inte polisanmäler en viltolycka riskerar du böter.
  • Olyckor med tamdjur och renar ska i första hand anmälas till djurägaren och i andra hand till polisen.
  • Gå helst inte fram till djuret om det är skadat. Det kan bli stressat och gå till attack.
  • Varna andra bilister genom att sätta ut varningstriangeln.
  • Märk ut platsen där kollisionen skedde så att eftersöksjägaren lättare kan spåra upp det skadade djuret.
  • Om djuret har avlidit och ligger vid sidan av vägen ringer du polisen på telefon 114 14. Kom ihåg att märka ut platsen.
Taggar: Nyheter

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.