Nästa artikel
Många vill bilsemestra
NYHETER

Många vill bilsemestra

Publicerad 30 juni 2021 (uppdaterad 30 juni 2021)
Pandemin har fått fler att upptäcka utflyktsmål på hemmaplan, 56 procent svarar att det är ganska eller mycket troligt att de kommer att åka på bilsemester i sommar. Undersökningen visar också att var tredje person tror att de kommer att resa mindre utomlands de kommande fem åren jämfört med hur de reste innan pandemin bröt ut. 
Det är många som planerar sin semester i bil hemma i Sverige och pandemin har fått betydligt fler att upptäcka lokala utflyktsmål. I en ny undersökning som Kantar Sifo genomfört på uppdrag av Toyota svarar 56 procent av svenskarna att det är ganska eller mycket troligt att de kommer att åka på bilsemester i sommar. Undersökningen visar också att var tredje person tror att de kommer att resa mindre utomlands de kommande fem åren jämfört med hur de reste innan pandemin bröt ut. 

Förra sommaren var intresset för att semestra med bil i Sveriges också stort, där många uthyrare och bildelningstjänster upplevde att efterfrågan för att hyra bil till sommarens alla utflykter var stor. Den trenden verkar hålla i sig även i år och även uthyrare av husbilar rapporterar en liknande trend. Undersökningen som Toyota genomfört gjordes bland 2 000 svenskar svarar nämligen mer än hälften att det är ganska eller mycket troligt att de kommer att åka på bilsemester i sommar. Högst är siffran i åldersgruppen 3049 år där 63 procent tycker detta. 

– Det är tydligt att många har fått upp ögonen för att semestra i närområdet. Under sommaren ser vi en trend där fler personer hyr större bilar för att få plats med packning och att fler vill hyra bil för en längre semester, säger Johan Lundblad, mobilitetschef på Toyota Sweden AB.
 
Undersökningen visar även att svenskarna har sett över sitt generella resebeteende. Var tredje person, 33 procent, svarar att de troligen kommer att resa mindre utomlands de kommande fem åren jämfört med hur de reste innan pandemin bröt ut. Främsta anledningen till att man vill resa mindre utomlands framöver är av miljöskäl, 52 procent, följt av att man vill semestra mer i Sverige istället, 38 procent. Fler än var fjärde, 28 procent, uppger att det är på grund av säkerhetsskäl.

– Jag tror att pandemin har fått många att inse att de faktiskt inte behöver åka så långt för att få till semesterkänslan. Dessutom verkar en stor andel ha tänkt efter kring hållbarhetsaspekten kopplat till resande och vill av den anledningen dra ner på sina resor till utlandet, säger Johan Lundblad.

Undersökningen genomfördes i Kantar Sifos riksrepresentativa och slumpmässigt rekryterade webbpanel, mellan den 17 och 24 mars 2021. Totalt deltog 2000 respondenter bland svenska allmänheten 18–79 år

Även de svenska camoingarna har rapporterat hög beläggningsgrad under 2021.

 

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.