Nästa artikel
Med värmen kommer ormbetten
NYHETER

Med värmen kommer ormbetten

Publicerad 25 mars 2017 (uppdaterad 25 mars 2017)
Har du hunden med dig när du campar har det blivit dags att vara uppmärksam på ormarna som har vaknat till liv. I synnerhet när vädret är så vårlikt som det spås bli i helgen.

De första fallen av huggormsbitna hundar och katter har redan kommit till Evidensias kliniker och djursjukhus skriver de i ett pressmeddelande. Som djurägare finns det anledning att se upp. Många känner inte till hur farligt ormbett är för hundar.

Varje år blir ett stort antal hundar och katter i Sverige bitna av huggormar. De allra flesta blir friska igen, men ormbett kan vara livshotade och kräver ibland vård dygnet runt. Även om de flesta hundarna överlever kan återhämtningen ta lång tid. Katterna brukar i allmänhet klara sig bättre än hundarna. 

Det första rådet de ger är att du alltid ska kontakta en veterinär om du misstänker att djuret blivit ormbitet, även om hunden verkar obesvärad. 

- Om du misstänker att hunden blivit ormbiten ska du kontakta din veterinär så fort som möjligt. Det kan utvecklas till ett livshotande tillstånd och det är ofta smärtsamt så din hund kan behöva smärtstillande och understödjande behandling. Försök att hålla din hund i stillhet för att minska giftets spridning i kroppen, säger Nina Kjellerstedt, chefsveterinär på Evidensia Djursjukvård.

Tre frågor till veterinär Erika Brandeker på Evidensia Södra Djursjukhuset i Kungens Kurva:

Finns det kroppsdelar som det är särskilt illa att bli biten på?

- I studier har man sett att det är allvarligare med ormbett i ett ben. Man tror att giftet rent mekaniskt pumpas ut snabbare i kroppen eftersom hunden rör på benen när den går. Oftast blir hundar bitna i nosen eller kring huvudet eftersom hunden är ett nyfiket djur som luktar på ormen. Annars blir de oftast bitna i en tass eller ett ben när de råkar trampa på en orm.


Har hunden bättre chansen om den är i god form?

- Att vara frisk och i god fysisk form är en bra utgångspunkt när det gäller återhämtning efter olycksfall, förgiftningar och andra akuta skador och sjukdomar. De flesta hundar som blir ormbitna är faktiskt friska från början; det är de som är ute med husse och matte i skog och mark. Hur sjuk hunden sedan blir av ormgiftet beror på hur mycket gift som ormen sprutar in. Om en hund av liten ras med låg kroppsvikt får i sig mycket gift kan det vara allvarligare än om en stor hund skulle få i sig lika mycket.

Kan man behandla själv med kortison?

- Prata alltid med en veterinär innan du ger kortison. Tidigare behandlades ofta hundar och katter som blivit huggormsbitna med kortison. De senaste åren har det kommit flera rapporter och studier som ifrågasätter nyttan av kortisonbehandlingen. I en studie som Sveriges lantbruksuniversitet genomfört i samarbete med veterinärer från Evidensia gav kortisonbehandling ingen märkbar effekt på hundarna, varken vad gäller allmäntillstånd eller graden av svullnad.

Läs mer om råd och symptom på https://www.djurvardguiden.se/artikel/ormbiten-hund-symtom-och-behandling/. Där finns även en film där veterinär Måns Röken på Evidensia Djurkliniken Norrköping berättar mer om ormbett.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.