Bild
Nästa artikel
Midnattssolen är här

Midnattssolen är här

NYHETER

Nu är det dags för solen att visa sig dygnet runt i Sverige! Först ut var Treriksröset dit den kom i lördags och successivt visar den sig allt längre söderut.

Lördagen den 20 maj gick solen i Treriksröset upp efter midnatt och förblir synlig fram till omkring den 21 juli. Den första bebodda plats som får ta del av midnattssolen är den lilla byn Keinovuopio i nordligaste Lappland där solen går upp klockan 00.57 på söndagen för att därefter inte gå ner igen förrän någon gång efter mitten av juli, skriver SMHI på sin hemsida.

Måndag den 22 maj är det dags för midnattssol vid SMHI:s nordligaste väderstation Naimakka och den 24 maj i en liten by som heter Mauna. Där tar också det svenska vägnätet slut.

Mer turistattraktiva Abisko får midnattssol klockan 01.02 på onsdag den 24 för att därefter befinna sig över horisonten från och med torsdag den 25 maj fram till omkring mitten av juli. Samma sak gäller för landets nordligaste jordbrukarby, Kuttainen, där en av Sveriges barnrikaste familjer bor. Åtminstone var det så år 2010 då familjen hade 14 barn(!) skriver SMHI.

På Kristi Himmelfärdsdag har midnattssolen kommit till trakterna vid Karesuando men den 21 juni, vid midsommarsolståndet, vänder det hela och gränsen flyttar norrut igen.

Vid själva polerna går solen endast upp och ner en enda gång varje år, och varje soluppgång eller solnedgång tar ungefär 30 timmar då solen går drygt ett varv runt horisonten. Vid polerna råder ett halvårs polardag, följt av flera veckors skymning, sedan mörker ett halvår och till sist flera veckors gryning innan polardagen återkommer, skriver Wikipedia.

Har du ännu inte hunnit uppleva den magiska känslan med midnattssol ska du ta chansen. Det är en häftig upplevelse!

Taggar: Nyheter

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.