Nästa artikel
Midsommarkrans – 9 enkla steg
Guider

Midsommarkrans – 9 enkla steg

Publicerad 2024-06-21 08:00 (uppdaterad 2024-06-21 11:37)
Här ska bindas hårkrans till årets gladaste helg! Hur lätt som helst och hur roligt som helst. Det bästa av allt är att man kan göra hårkransen långt i förväg.

Att binda hårkrans är både enkelt och riktigt roligt – om man bara har de rätta verktygen – som hälften av befolkningen brukar säga. När man väl fått in rätta knycken går det dessutom riktigt snabbt.

Och sen börjar den mänskliga hårddisken att fundera på långa girlanger som man kan dekorera bordet med, härliga tjocka bordskransar av hortensia man kan binda och placera höstens blockljus i… ja – bara fantasin sätter gränser.

Det här behöver du till kransarna

  • Kniv eller sax  (till blommorna) 
  • Tång
  • Spoltråd
  • Floratejp
  • Myrtentråd
  • Ev måttband
  • Blommor och grönt  


Spoltråd, myrtentråd och floratejp finns att köpa i alla blomsterbutiker och även hos de flesta plantskolor.        

Så här gör man

1. Först mäter man huvudet på den som ska få äran att bära hårkransen. Det skiljer inte särskilt mycket i storlek på barn och vuxna, men för att kransen och passformen ska bli så bekväm som möjligt är det bäst att måtta! När man mätt huvudet drar man ut lite mer spoltråd än man behöver, använd gärna dubbla eller tredubbla spoltrådar så blir det lite extra stadga i stommen.  Forma sedan spoltråden till en rund krans och fäst med många extra varv i ”skarven” så att kransen inte kan ändra storlek. Linda floratejp runt hela stommen så går det sedan betydligt lättare att fästa de små buketterna som ska bilda den ljuvliga kransen. Utan floratejp blir stommen hal och allt glattar omkring, inte bra alls.  

2. Nu till det roligaste, blommorna och björklöven (eller annat grönt). Enklast är förstås att plocka de blommor som växer i närheten. Då kan det vara bra att plocka dem ett dygn innan, snitta dem med en vass kniv och låta dem stå ordentligt i vatten ett dygn på ett svalt ställe så att de hinner vattendra. Plocka gärna också björkkvistarna dagen innan och låt dra i vatten för bästa spänst. Är det sämre tillgång av vackra blommor i naturen kan man lika gärna köpa i butik, eller klippa från trädgårdens perenner. Bra blommor att använda är exempelvis marguriter i kruka, kvistrosor, daggkåpa, klöver, smörblommor, hundkex, blåklint, brudslöja, solidaster, riddarsporrar, prästkragar, bellis eller nästan vad man vill. Välj helst inte för stora blommor med för tjocka stjälkar, de är svårare att fästa så att de sitter kvar stadigt i kransen.   

3. Använd kniv och kapa alla blommor och björk som du ska göra små buketter av, så att de har cirka 4 cm korta stjälkar. Lägg allt i små högar, varje blomsort för sig och de små björklövskvistarna för sig.  
 

4. Dags att rulla upp myrtentråd på en liten vedartad stjälk som du lätt kan hålla i handen. Linda hellre på för mycket tråd än för lite. Det är den här du ska jobba med under kommande lilla projekt! Myrtentråd är en tunnare ståltråd som är mer följsam att arbeta med än spoltråd.  

5. Fäst myrtentråden ordentligt någonstans i kransen så att du kan rulla utifrån och in.  

6. Plocka små buketter i handen och lägg gärna björken underst i den lilla buketten. Fäst buketten mellan stommens ytterkant och ovansida, genom att vira tre, fyra varv myrtentråd runt varje bukett med andra handen. Ta inte i så hårt att stjälkarna går av. Ju tjockare buketter man gör desto fluffigare krans blir det.   

7. Fortsätt med nästa lilla bukett och fäst den över stjälkarna på den tidigare buketten. Och så håller man på, tills hela kransen är klar!  

8. Fäst sista buketten ordentligt med några extra varv myrtentråd (göm stjälkarna under första bukettens blommor) och gör små knutar, klipp sedan av tråden med tång.  

9. Klart – grattis!   Använder du vattendragna blommor kan du göra kransen flera dagar i förväg. Duscha kransen och stoppa den i en plastpåse. Blås lite luft i påsen och förslut med knut eller tejp. Sedan är det bara att lägga in den i kylskåpet i ljuvlig vila fram till dansen kring midsommarstången börjar.

Spartips. Vill man använda hårkransen igen på midsommardagen är det bara att stoppa den i plastpåse tillsammans med en skvätt vatten, försluta och in i kylskåpet.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.