Nästa artikel
Mild vinter gav många potthål
NYHETER

Mild vinter gav många potthål

Publicerad 17 mars 2020
Det är inte bara många skador på vägarna, möjligheterna till ersättning från väghållaren är begränsad då kravet är att denne ska ha varit vårdslös med underhållet.

Asfalt inte är helt tät och när temperaturen ligger runt nollan ger det sämsta tänkbara förutsättningar för vägbeläggningen. Vattnet som sipprar ner fryser till is som expanderar och bryter sönder vägbanan, en process som är svår att hindra.

Årets vinter har i många delar av landet varit mild med många temperaturförändringar och mycket regn. Det ger sämsta möjliga förutsättningar för vägnätet – och ökar risken för potthål, skriver TT.

– Det är klart att det är kostsamt och ju fler perioder med temperaturer kring nollan, desto mer äter det pengar. Det man tjänar in på färre plogtillfällen får man betala genom det här, säger Stefan Styffe, nationell samordnare vid Trafikverket, till TT.

Det är dessutom just nu som risken för tjällossning, tjälskador och potthål är extra hög och med vädret som varit den här vintern ökar alltså risken ytterligare.

Det är svårt att få ersättning för skador på bilen som uppkommit när du exempelvis kört i ett stort potthål. Det finns en blankett för att söka ersättning och skadestånd på Trafikverkets hemsida. Kravet är att Trafikverket eller någon entreprenör ”orsakat skadan genom vårdslöshet”.

– Det kan alltså innebära att man inte får någon ersättning trots att skador uppkommer och trots att de i något avseende har att göra med våra drift- och underhållsåtgärder, skriver Trafikverket.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.