Bild
Nästa artikel
Miljöaspekter förbises vid 2+1-byggen, enligt VTI.
Miljöaspekter förbises vid 2+1-byggen, enligt VTI.

Miljömissar i planering av 2+1-vägar

NYHETER

VTI har undersökt planeringen av nya 2+1-vägar. Problem med trafikomledning, barriärverkan och trafikfara för cyklister uppmärksammas inte alltid.

Statens väg- och transportforskningsinstitut, VTI, har undersökt hur så kallade miljökonsekvensbeskrivningar görs vid planeringen av nya 2+1-vägar. Forskaren Lennart Folkesson summerar resultatet som att bland annat miljö- och trafiksäkerhetsproblemen vid omledningen av trafik på en 2+1-väg till mindre intilliggande vägar inte alltid uppmärksammas.
 
Likaså skulle den avskärmande effekten en 2+1-väg har på boende i området ofta kunna undersökas grundligare. En annan punkt som också tenderar att förbises är vikten av bra gång- och cykelbanor intill de mötesseparerade 2+1-vägarna.
 
VTI studerade två småländska 2+1-projekt (väg 23 Sandsbro–Drättinge och väg 47/195 Hedenstorp–Habo) med hjälp fyra fokusgrupper och intervjuer med två länsstyrelsetjänstemän.

Artikeln ursprungligen publicerad på Vi Bilägares hemsida.
Taggar: Nyheter

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.