Nästa artikel
Minskad andel biodrivmedel under 2018
NYHETER

Minskad andel biodrivmedel under 2018

Publicerad 22 maj 2019
Efter att reduktionsplikt införts har biobränsle som andel av drivmedel för vägtransport minskat.
Det är första gången under 2000-talet som en kraftig minskning av biodrivmedel sker. Räknat på energinnehåll har andelen biodrivmedel sett till drivmedel för vägtransport minskat från 2017 års 20,8 proent till 19,1 procent 2018, rapporterar Svebio. Största minskningen såg biodieseln HVO. 

– Siffrorna visar att regeringens införda reduktionsplikt blivit ett tak för biodrivmedel där incitamentet att öka användningen förnybara drivmedel uteblivit. Vi har tidigare i Sverige lyckades dubblera mängden biodrivmedel på bara tre år. Nu går utvecklingen starkt bakåt. Vi tappade ungefär 2,7 TWh från 2017. Den här nedgången mellan åren orsakar mer koldioxidutsläpp än vad hela inrikesflyget står för. Det säger Gustav Melin, vd i Svebio.

Svebio pekar på den reduktionsplikt som infördes 1 juli 2018 och att den sattes för lågt. Reduktionsplikten innebär att drivmedelsleverantörerna måste blanda in biobränsle för att reducera koldioxidutsläppen.

Artikeln ursprungligen publicerad på Vi Bilägares hemsida.
Om organisationen

Svebio - Svenska Bioenergiföreningen - är branschorganisation för företag som arbetar med att framställa, hantera och använda olika typer av biobränslen. Svebios ändamål är att öka användningen av bioenergi på ett miljömässigt och ekonomiskt optimalt sätt. Svebio grundades 1980 och har cirka 300 företag som medlemmar.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.