Bild
Nästa artikel

Mittfilare ska få böter

NYHETER

Polisen har startat en bötesdrive för de som inte håller till höger. Det gäller inte minst de trefiliga motorvägarna där det allt som oftast är tomt i högerfilen men närmast köbildning i de två omkörningsfilerna.

Det är alltid den högra filen som ska vara den normalt valda så länge man inte kör om någon annan. Men när det gäller de trefiliga motorvägarna är det inte ovanligt att mittfilen och till och med vänsterfilen används som normalvald fil. Ett sådant beteende är bötesbelagt och kostar femhundra kronor när man blir påkommen. Regeln är lite oklar då det även kan kosta en tusenlapp beroende på situationen.

Den som kör om och sedan ligger kvar i omkörningsfilen, mittfilen definieras som en sådan, får punga ut med det högre beloppet medan den som "bara" kör i omkörningsfilen kommer undan med en femhundring. Men en anmärkning i körkortet blir det i båda fallen.

Av något skäl har vi i Sverige haft svårare att ta till oss den här regeln vilket märks tydligt när tyska Autobahn används. Där råder strikt högertrafik och den som inte "rechts fahren" (håller till höger) får räkna med irriterade medtrafikanter. Bakomvarande trafik kan även om du håller svensk motorvägsfart närma sig med över 100 km/t. Du kan jämföra det med att du står still på en svensk motorväg.

Nu är dock tanken att även vi ska bättra oss och lära oss att vi har högertrafik.

Filkörning får bara tillämpas där hastighetsgränsen är 70 km/t eller lägre. Då samt vid köbildning är det tillåtet att varaktigt ligga i alla filer och även passera fordon på fel sida. Men det får närmast anses som ett storstadsproblem som inte har med motorvägskörning att göra.
Taggar: Nyheter

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.