Nästa artikel
Mjukglassteknik ska skydda asfalten
NYHETER

Mjukglassteknik ska skydda asfalten

Publicerad 17 december 2014
Kemiföretaget AkzoNobel har utvecklat en tillsats till vägsalt som ska minska skadorna på asfalten. Inspirationen till produkten kommer från mjukglass.

Vatten som tränger in i asfalten och sedan fryser orsakar skador på vägarna varje vinter. För att minska dessa skador har kemikalietillverkaren AkzoNobel tagit fram en tillsatsprodukt till vägsalt. Produkten har testats i Sverige, Danmark, Österrike och Nederländerna och är nu redo för försäljning. Tanken är att tillsatsen i vägsaltet ska förhindra isbildning i asfalten. I stället ska det bli slask av vattnet, som är mjukare än asfalten och därmed inte förstör den.

AkzoNobel säger att de blivit inspirerade av vilda djur, som överlever vintern eftersom is inte bildas i deras kroppar. Och av mjukglass.

– Kommuner och statliga myndigheter kommer att tjäna på denna tillsats både ekonomiskt sett och ur ett hållbarhetsperspektiv. Genom att förlänga livslängden på våra vägar minskar behovet av vägreparationer, vilket är bra både för miljön och för plånboken, säger Johan Widheden, hållbarhetsexpert på AkzoNobel. 

Enligt tidningen NyTeknik består tillsatsen av melass från sockerbetor och sulfinerat lignin, en biprodukt från pappersmassetillverkning, och är biologiskt nedbrytbar.

Artikeln ursprungligen publicerad på Vi Bilägares hemsida.

Kommentera: Tror du på den här tekniken?

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.