Nästa artikel
Mobil problem i trafiken
Nyheter

Mobil problem i trafiken

Publicerad 2 juni 2013
Mer än var femte bilist sms:ar bakom ratten. Endast en procent sminkar eller rakar sig och sju procent äter frukost, enligt en ny undersökning från försäkringsbolaget If. Men regeringen vill ändå inte gå så långt som att lagstifta mot mobilanvändning vid bilkörning, med hänvisning till att även andra aktiviteter kan dra uppmärksamheten från vägen.

Nyligen gick infrastrukturminister Catharina Elmsäter-Svärd ut och öppnade för tuffare tag mot vårdslöst beteende vid bilkörning. Hon ville dock inte gå så långt som till att göra det olagligt att sms:a bakom ratten. Anledningen som framhölls var att det finns andra trafikfarliga beteenden, som att sminka eller raka sig medan man kör, som inte går att reglera i lag.

Men hur vanligt är det att man ägnar sig åt dessa ”andra” aktiviteter? Dagarna efter ministerns utspel gjorde If med hjälp av YouGov en snabbenkät med totalt 1009 personer, varav 858 med körkort. If frågade om det händer att man utför morgonbestyr, matar barn, läser jobbmaterial med mera medan man kör.

Det visar sig att endast en procent av de tillfrågade uppger att de ibland sminkar sig eller rakar sig i bilen. Tre procent läser arbetsmaterial och sju procent äter ibland frukost medan de kör.

- Mobilen är ett betydligt mer utbrett problem än sminkning och rakning. För trafiksäkerheten skulle ett mobilförbud få större effekt, säger Caroline Uliana, informationschef på If.

Totalt sms:ar 22 procent av bilförarna ibland medan de kör. Förare mellan 18 och 29 år är den grupp som sms:ar oftast. Mer än var tredje, 37 procent, uppger att det händer att de sms:ar bakom ratten. Undersökningen visar även att var tionde mellan 18 och 29 år surfar på nätet, samt att många även gps-navigerar på sin mobil medan de kör.

- Det behövs en lag att stoppa den riskfyllda hanteringen av mobiler bakom ratten. Då skulle vi hindra många av de distraherande aktiviteter som folk ägnar sig åt medan de kör. Ministerns argument håller helt enkelt inte, säger Caroline Uliana.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.