Nästa artikel
Mobilen diagnostiserar bilen
NYHETER

Mobilen diagnostiserar bilen

Publicerad 2 november 2017 (uppdaterad 3 november 2017)
Tekniker på MIT, Massachusetts Institute of Technology, har skapat en app som gör din smartphone till en fullfjädrar mekaniker som upptäcker fel på bilen innan du har en aning om dem. Tanken är att skapa såväl säkre bilar som bättre bilekonomi.

Att tidigt få reda på vad för tekniska problem som är på gång kan ju kännas vettigt att veta, inte minst om vi pratar om tiden innan en långtur. Eller varför inte efter ett verkstadsbesök. Gjorde verkstaden vad som skulle gjorts? Hade den alls behövts lämnas in? MIT tror att det finns pengar att spara för alla fordonsägare.

MIT News inleder sin artikel med:

- Tänk dig att hoppa in i bilpoolens bil, slå en blick på telefonen som talar om att bilens vänstra framhjul behöver högre lufttryck, att luftfiltret behöver bytas i nästa vecka och att två tändstift behöver bytas ut.

Inom ett par år kanske det här är vardagsmat. Den fullfjädrade mekanikerappen behöver inte ens tidigare ha diagnostiserat den bil du befinner dig i eller matas med historik via någon databas. Den känner helt enkelt av bilens behov via de funktioner som telefoner har redan idag. Och appen fungerar förstås lika bra på din egen bil. Den artificiella intelligensen kommer allt närmare oss i vardagen.

En mikrofon finns förstås redan i din telefon. Likaså finns en avkännare för telefonens position (accelerometer), det är den som vänder bilden när du vrider på telefonen. Med hjälp av dessa verktyg kan en rad analyser göras. Den behöver inte kopplas in på något sätt men för vissa diagnoser ger den bäst resultat om den sätts i sin hållare på instrumentpanelen. 90 procents tillförlitlighet utlovas.

Redan nu kan vi diagnostisera flera olika vanliga motor- och upphängningsproblem”, säger Siegel som skapat appen.

Som exempel nämner de luftfiltret som de menar inte renar optimalt när det är helt nytt eftersom porerna då är som störst och släpper igenom "för mycket". Å andra sidan ger ett gammalt filter för litet genomsläpp och hur snabb den processen är skiljer beroende på hur dammig luften varit och går inte helt att räkna i mil. Appen lyssnar på motorns andning och bedömer efter det när det är dags för ett byte och tar inte hänsyn till antalet mil som filtret använts. Resultatet blir optimala byten och en mätbart bättre bränsleekonomi.

Appen har nu senast uppmärksammats i Engineering Applications of Artificial Intelligence vilket sägs borga för det banbrytande i tekniken. 

MIT menar att en vanlig bilägare genomsnittligt skulle spara runt en tusenlapp årligen och för en lastbil skulle summan hamna på runt femtusen.

Om ett halvår ska ett fälttest starta och efter ytterligare ett år ska appen finnas att köpa.

En forskningsrapport ska publiceras i novemberutgåvan av forskningstidskriften Engineering Applications of Artificial Intelligence och här hittar du artikeln (engelska) i MIT News.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.