Bild
Nästa artikel
Mobilpratare bötfälls i Danmark

Mobilpratare bötfälls i Danmark

Nyheter

Enligt Motormännens medlemstidning Motor bötfälldes 42 000 bilkörande mobilpratare i Danmark förra året, och siffrorna lönar sig enligt samma granskning, antalet döda i trafiken är rekordlågt.

 

Danmark införde 1998 ett krav på handsfree under körning, men inte förrän förra året (2011) blev polisen mer effektiv och bötfällde nästan 42 000 personer på grund av mobilanvändning. 
 
I Sverige saknas dessa regler och det resulterar i att 10-20 personer dör varje år på grund av mobiltelefonanvändning i trafiken. Alla andra europeiska länder har tdliga regler hur mobiltelefonen får användas under körning, varav 12 länder har totalförbud mot att använda funktioner som tar uppmärksamheten från vägen. 
 
– Att sms:a samtidigt som man kör är lika farligt som att köra rattfull, säger Niklas Stavegård, trafiksäkerhetsansvarig på Motormännen. 
 
Trots detta säger Trafikverket och infrastrukturministern nej till att lagstifta om detta på grund av att de anser att detta kan bli svårt att övervaka. 
Taggar: Nyheter, Hem

Kommentarer

#1
mogens paldan
2012-03-19 14:24

jag kan förstå att dom höga tjänstemän o regerings fölk inte vill lag stifta om att andvända biltefon ringa o smsa för dom har väll tjänstebil med chafför så då kan man sitta där bak och prata hela resan ,men vi som är på vägarna varje dag ca 5 tusen mil om året ser alla olycker som ni inte ser på erat kontor o fraför datan

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.