Nästa artikel
Moseldalen – en trevlig klassiker ingen bör missa
Nyheter

Moseldalen – en trevlig klassiker ingen bör missa

Publicerad 18 juli 2011 (uppdaterad 18 juli 2011)
Utefter Mosel finns hundratalet ställplatser och camping­platser. Förra våren åkte Husbil & Husvagns medarbetare Ingvor van Ginhoven längs floden och provade några.

 

Tyskland är ju husbilslandet framför andra och det märker man på att ställplatser finns i alla prislägen och i alla utföranden. Man kan ännu finna en hel del som inte kostar något även om de blir färre och färre.
Längs Mosel är de kostnadsfria ställplatserna få och ligger i de flesta fall en bit från själva floden. Flera av ställplatserna är bara tillgängliga mellan mars och november på grund av risken för översvämningar nära floden resten av året.
 
Till rimliga priser är det inte svårt att finna någonstans att stå. Inte så sällan direkt på stranden med utsikt över floden och dess trafik. Det är lätt att glömma att Mosel är en viktig trafikled både för turistbåtar och pråmar och annan godstrafik. 
Här är tio platser att stanna vid i riktning från Koblenz mot Trier.
 
1. Kobern-Gondorf
För att hitta hit kör man under järnvägen och sedan till höger. Här finns möjlighet att fylla vatten och tömma toa och gråvatten. Ställplatsen ligger mellan järnvägen och Mosel och kostar 5€.  
 
2. Löf
Gratis ställplats en liten bit från floden. Ligger ovanför företaget SOG som erbjuder gratis tömning och vattenpåfyllning. Själva ställplatsen är totalt charmlös. I Löf väljer man väg mot Münstermaifeld och följer sedan skylt mot Gewerbegebiet (industriområde).
 
3. Cochem och Cochem Cond
Cochem är en trevlig större ort som inte har någon ställplats, men omkring tio skyltade och avgiftsbelagda parkeringsplatser för husbilar. På andra sida Mosel ligger Cochem Cond med både ställplats och campingplats vid Mosel. Med cykel är det lätt att ta sig till själva Cochem. För den trista ställplatsen betalar man per timme hela dygnet och en del service på den närliggande campingen ingår. Intill ligger ett bad och en minigolfbana och ett litet butikscentrum, där det är svårt att parkera sin husbil.
 
4. Neef
Ställplatsen i Neef rymmer över 100 husbilar. Det kostar 5 € och då ingår vatten och tömning. Mellan mars och oktober kommer en bagare och säljer bröd på morgonen. Ljudet från tåget som kommer ut ur en tunnel alldeles vid ställplatsen kan vara litet störande. Nära till byn med restauranger.
5. St Aldegund
Här står man på gräs med utsikt över floden för 6 €. Vill man ha el får man betala 1,50 €. Det här är en plats som flera återkommer till år efter år. Ett holländskt par med motorcykeln i en låda efter husbilen tänkte stanna i tre veckor. Nästa resa skulle gå till Sverige och Norge.
 
6. Bullay
Från och till Bullay kan man ta sig med buss, tåg eller båt. Bären Camp är en campingplats med bara cykelvägen mellan sig och Mosel. Här finns en ställplats i bortre änden av området, men tågtrafiken på bron över Mosel kan störa. Till campingen hör som ofta i Tyskland en restaurang med riktigt god mat. För mig, hunden, husbilen, el och dusch under två dagar betalade jag 33 €.
7. Ürzig
Direkt vid Mosel och nära byn. 6,50 € och möjlighet att fylla vatten och koppla in el för särskild kostnad.
8. Neumagen-Dhron
Nere vid Mosel och hamnen finns en ställplats på grus för ett 30-tal husbilar som får stå med långsidan mot stranden. I priset ingår vatten, tömning, dusch och toalett. 
Det finns tvättmaskin och torktumlare. Här lägger man ihop priset som på en camping: 5 € + 2,50 €/person + el efter förbrukning. Man får lägga 10 € i pant för nyckeln till det välstädade servicehuset. Det här var den trevligaste ställplatsen jag använde. 
Fin park intill och nära till affärer och restauranger. Neumagen-Dhron anser sig vara den äldsta vinorten i Tyskland och har byggt en kopia av ett romerskt skepp samt har en gångväg som är märkt i vägytan och som leder till minnen från den romerska tiden.
I stadsdelen Dhron ligger Stellplatz Kettern. Uppe i vinbergen ryms här runt 100 husbilar för 5 € inklusive vatten och tömning. För toalett, dusch och el får man betala extra. 
9. Klüsserath
På en stor gräsmatta får flera hundra husbilar plats. Här kostar det 5,50 € + 1,50 € för el. Kör mot campingplatsen och ta sedan av till höger för att finna ställplatsen.
 
10. Trier
Camping Treviris verkar mer och mer utvecklas till en ställplats för husbilar vid Mosel några kilometer från gamla delen av staden Trier. Dock nära till bussen. Baspriset för övernattning är 6 € och sedan lägger man till för önskad service. Dagtid gäller låg avgift per timma. Platsen ligger innanför bommar, men ska vara tillgänglig 24 timmar om dygnet året runt utom vid översväm-ningsrisk. 

Löf

Kobern-Gondorf

Cochem och Cochem Cond

Neef

St Aldegund

Bullay

Ürzig

Neumagen-Dhron

Klüsserath

Trier

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.