Bild
Nästa artikel
Enligt MRF kan den AC-gas som uppges vara miljövänlig innehålla gasol och därmed vara högexplosiv.
Enligt MRF kan den AC-gas som uppges vara miljövänlig innehålla gasol och därmed vara högexplosiv.

MRF anmäler nätföretag som säljer AC-gas

NYHETER

Enligt Motorbranschens riksförbund utsätts mekaniker för livsfara efter olagliga byten av AC-gas. Nu anmäler de ett nätföretag som säljer gör-det-själv-satserna.

Motorbranschens riksförbund, MRF, har anmält ett e-handelsföretag till Konsumentverket för tillhandahållande av ”farlig tjänst”.

MRF menar att allt fler privatpersoner nu ger sig på riskfyllda gasbyten i klimatanläggningarna på sina bilar något som kan vara både farligt och olagligt.

Satserna med explosiv och miljöfarlig gas samt den utrustningen som krävs för att göra bytet säljs enligt MRF av flera svenska e-handelsföretag. I april valde förbundet att anmäla ett av dem.

Byten eller påfyllningar som gjorts av någon utan rätt kunskap kan medföra att personal på bilverkstäder utsätts för livsfara när de arbetar med fordonen. En av anledningarna till den förhöjda risken för person- och miljöskador är att den gas som levereras i vissa fall inte är anpassad för kylsystemen i bilarna.

Då själva försäljningen av gör-det-själv-satserna inte är olaglig är det istället möjligt att anmälan kan få e-handelsföretaget fällt för hur de skickar varan till sina kunder. Enligt MRF ska den explosiva gasen vid ett tillfälle gått med så kallat Privatpaket till ett vanligt postombud.

Konsumentverket har nu skickat MRF:s anmälan till Myndigheten för samhällsskydd och beredskap. Det är först efter deras granskning som möjligheten finns  att just distributionen av den farliga gasen kan få e-handelsföretaget fällt.

I dag är det den kommunala miljö- och hälsoskyddsförvaltningen som ska svara för kontrollen av försäljning och förvaring av dessa produkter, något som MRF inte tycker är tillräckligt.


– För att en kommunal hälsoskyddsinspektör ska rycka ut krävs en anmälan, det vill säga att något har gått snett. Men då är det i regel försent, påpekar Joachim Due-Boje som är ansvarig för bilverkstadsfrågor hos MRF.


Artikeln ursprungligen publicerad på Vi Bilägares hemsida.

Taggar: Nyheter

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.