Nästa artikel
Myndigheter i riktad insats mot svarta trafikskolor
NYHETER

Myndigheter i riktad insats mot svarta trafikskolor

Publicerad 15 oktober 2018
Det misstänks ske ett omfattande fusk vid landets trafikskolor men nu går flera myndigheter ihop för att få bukt med problemet.

2016 började Transportstyrelsen, Trafikverket, Skatteverket, Ekobrottsmyndigheten och Polisen samarbeta för att stoppa olaglig förarutbildning.

Som ett led i detta arbete genomfördes den 5 oktober en riktad insats mot misstänkt illegal förarutbildning i Karlskrona. Kontrollen visade på flera fall av misstänkt ekonomiskt fusk och otillåten övningskörning med handledare som inte var godkända. Vid insatsen deltog även Kronofogdemyndigheten.

Av de tiotalet fordon som polisen stoppade visade sig sju gälla misstänkt olovlig övningskörning med icke godkänd handledare. I vissa fall misstänks även ekonomiskt bedrägeri. I de intervjuer som gjordes med elever framkom även att vissa av dem hade gått hos illegala utbildare.

– Det är viktigt att blivande förare inte blir lurade av oseriösa aktörer utan förstår vilka krav som ska ställas på en bra och laglig förarutbildning. Sammantaget fick vi en stor mängd information som myndigheterna var för sig och tillsammans nu kan arbeta vidare med, skriver Christian Frants, säkerhetssamordnare på Trafikverket Förarprov på Transportstyrelsens hemsida.

Det var första gången som en riktad insats gjordes inom ramen för myndighetssamverkan. Framöver kan det bli aktuellt med fler liknande kontroller.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.