Bild
Nästa artikel
Myt att män kör fortare än kvinnor?

Myt att män kör fortare än kvinnor?

NYHETER

Trots att kvinnor kör fortare än män orsakar de färre olyckor. Det delvis överraskande resultatet framkommer i en undersökning som ett brittiskt biluthyrningsföretag har gjort.

Aftonbladet skriver att biluthyrningsföretaget In-car Cleverness har undersökt bilförarnas beteende i 10.000 fordon via ett loggningssystem och resultatet visar att fler kvinnor än män kör för fort. Trots det orsakar kvinnorna färre olyckor än männen.

Sonja Forward som är psykolog och forskare vid Väg- och transportforskningsinstitutet, VTI, säger till DN i en uppföljande artikel att kvinnor som kör ofta kan vara lika risktagande som män, men att kvinnor generellt är mer medvetna om riskerna. Dock är skillnaderna inom könen stora och det är en liten grupp män som är de stora risktagarna i trafiken. Totalt sett är riskgruppen, de som kör extremt fort, 20 procent och även om majoriteten av dessa är män finns det även kvinnor som gärna gasar på. Bland de som kör ofta är könsskillnaderna små.

Attityden till att köra snabbt hänger också ihop med vilken bil föraren kör. De som kör stora bilar kör fortare än de som kör mindre eller effektsvagare modeller och där är könsskillnaderna tydligare, det är män som kör de större bilarna. En förare av en effektsvag bil blir också tvungen att planera sin körning på ett annat sätt som exempelvis vid omkörningar.

Kommentera: Har det någon betydelse för trafiksäkerheten vilket kön föraren har?

Taggar: Nyheter

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.