Nästa artikel
Nästan alla saknar luft
NYHETER

Nästan alla saknar luft

Publicerad 15 juli 2014 (uppdaterad 30 september 2019)
Ungefär var fjärde husvagns- och husbilsägare har inte rätt däck och cirka 70 procent har fel lufttryck. Det verkar enligt denna undersökning som det finns anledning för en extra koll.

Sverige är Europas husvagnstätaste land och bara i Finland finns fler husbilsägare. Trots att svenskar gärna lägger mycket tid och pengar på mobila boenden är det många som glömmer bort den viktigaste säkerhetsaspekten, nämligen däcken. Fel val av däck kan innebära ökad risk för allvarliga olyckor. En husvagn som får punktering kan börja wobbla i sidled och i värsta fall välta över på motsatt körbana.

– Uppskattningsvis 20-30 procent har fel däck på sin husvagn eller husbil. Husvagnsägare bör använda bättre däck på den än på sin bil, dessvärre är det många som inte gör det. Besiktning av husvagn eller husbil kan ge en falsk trygghet eftersom däcken inte alltid undersöks. Om man är osäker har vissa tillverkare speciella campingdäck som kan vara en bra investering, säger Thomas Widén, däckexpert på Däckteam.

Genom att ta hand om sina däck är det möjligt att förlänga däckens livslängd avsevärt. Ett däck mår alltid bra av att vara i bruk, det vill säga rulla på vägarna. Därför är däcken på husvagnar som ofta står stilla under längre perioder extra utsatta. Däcket åldras också av att utsättas för solljus, men genom att täcka däcket så att däcket är i skugga när vagnen står stilla håller det sig nytt längre.

Fel lufttryck vanligt på sommarvägarna
Många bilister har fel luftryck i sina däck. För husvagnar och husbilar är detta extra viktigt eftersom den höga belastningen ger större tryck på däcken vilket i sin tur kräver ett högre lufttryck. Därför är det klokt att kontrollera och höja lufttrycket efter att man lastat vagnen.  Ett alltför lågt lufttryck gör att fordonet blir understyrt och svårare att kontrollera vid en undanmanöver. Sämre väggrepp för att bromssträckan längre och fordonet lättare får vattenplaning och punktering. Dessutom orsakar det högre bränsleförbrukning eftersom det rullar trögare. Instruktioner för lufttryck finns i husvagnens eller husbildens instruktionsbok.  

–  Vi uppskattar att ungefär 70 procent av såväl campingvagnar som bilar har fel lufttryck. Det kan vara svårt att veta vilket lufttryck som lämpar sig för fordonet. Därför är det både smart och ekonomiskt att fråga en däckexpert, säger Thomas Widén.

Så tar du hand om dina däck:

  • Både husvagnar och husbilar kräver både förstärkta däck och fälgar samt förstärkta ventiler.
  • Ha rätt lufttryck, då håller däcken längre. Tänk på att mäta lufttrycket när bilen är lastad
  • Skydda däcket mot torrsprickor genom att undvika direkt solljus när fordonet står parkerat.
  • Palla upp husvagnen eller husbilen när du inte använder den så att du kan ta av däcken och förvara dem mörkt och svalt.
  • Palla upp fordonet och lyft det lite så belastar du inte däcken under tiden den står parkerad. Både däcken och hjulupphängningen, stötdämpare/fjädrar mår bättre då.
  • Kolla efter stickskador och spik varje gång du ska köra.
  • Rensa däckmönstret från stenar och annat som kan ha fastnat.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.